buna ziua,
sunt nascuta pe 05.01.1957.
am dreptul sa ies la pensie pe 05.09.2017.
am stagiu de cotizare, la momentul actual de 30 ani si 5 luni
intrebare?
pot sa ma pensionez anticipat?
daca imi bag dosarul de pensionare in sept 2016, conform noi legi ,ce penalizare pot avea?
multumesc !
1. Pentru o femeie nascuta in ianuarie 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 8 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Deoarece aveti indeplinit stagiul minim de cotizare puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 60 de ani si 8 luni, in septembrie 2017.
3. Ati putea beneficia de pensie anticipata (fara diminuare) la varsta de 55 de ani si 8 luni, adica oricand de acum inainte, daca ati avea un stagiu de cotizare cu 8 ani peste stagiul complet de cotizare, adica 38 de ani si 8 luni.
4. - Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, oricand de acum inainte, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare cel putin egal cu stagiul complet de cotizare (30 de ani si 8 luni).
- Dvs. aveti acum un stagiu de cotizare de 30 de ani si 5 luni (va mai lipsesc 3 luni).
5. - Daca mai cotizati cele 3 luni (august - octombrie) puteti solicita pensie anticipata partiala cu data de 1 noiembrie.
- Pentru cele 10 luni de anticipare pensia se va diminua cu 0,5% pentru fiecare luna de anticipare, adica cu 5%.
- In septembrie 2017 pensia anticipata partiala se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea (se va emite o noua decizie de pensie pentru limita de varsta).
Pensionare
marylin
sunt nascuta in ianuarie 1957,lucrez din 01 septembrie1976-fara intrerupere.si as dori sa stiu cand pot iesi la pensie anticipat ,sau definitiv
-care sunt ... (vezi toată discuția)