avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... documente necesare pentru intrare in concediul de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

documente necesare pentru intrare in concediul de maternitate

Buna ziua,

Care este procedura pentru intrarea in concediul de maternitate? Ce documente trebuiesc depuse si unde?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:58, 28 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este vorba despre concediu de maternitate sau despre concediu pentru cresterea copilului ?

1. concediu de maternitate

Beneficiaza de indemnizatia de maternitate salariatele care, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel putin o luna sau fractiuni de luna totalizand minimum 22 de zile.

Singurul document necesar pentru concediul de maternitate este certificatul de concediu medical emis de catre medicul de familie si/sau de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care asista gravida.

OUG 158/2005
art. (1)
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora, iar indemnizaţia se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.

(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

art.24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină. (4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.

Art. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

2. Concediu pentru cresterea copilului

OUG 111/2010
art.13
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor prevăzute de art. 2;
d) dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
f) orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.
(2) Cererea se completează potrivit modelului care se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Art.14
(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
.....
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,

Pentru concediul de maternitate am nevoie de informatii. Este un formular tip?

Multumesc!
Nu exista niciun formular tipizat.

Singurul document necesar pentru concediul de maternitate este certificatul de concediu medical emis de catre medicul de familie si/sau de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care asista gravida.


1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


2. - Medicul de familie va elibereaza certificatul medical de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) in fiecare luna, pana se termina cele 126 de zile.
- Dvs., prezentati certificatul lunar (pana in data de 5 ale lunii) la angajator care calculeaza si va plateste indemnizatia.
Va multumesc foarte mult! Totul este clar acum.

O zi excelenta!

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si de maternitate gabriela89darius gabriela89darius BUNA ZIUA! IN AUGUST URMEAZA SA NASC. SUNT ANGAJATA, DAR NU AM SA INTRU EU IN CONCEDIU DE CRESTERE A COPILULUI, CI SOTUL MEU, PENTRU CA EU NU AM 12 LUNI IN ... (vezi toată discuția)
Contributii concediu prenatal si postnatal rominaduca rominaduca Buna, Sunt insarcinata si am 31 de saptamani si conform legislatiei pot sa intru in concediu prenatal de 63 zile incepand cu sap. viit., iar dupa nastere la ... (vezi toată discuția)