Buna ziua,
Voi incepe cu inceputul, sa fie lucrurile cat mai clare.
Din 2005 pana in 2009, nu am fost asigurat medical la stat. Intre anii 2009 si 2012, am fost asociat si administrator al unei societati comerciale. In acest timp nu au fost impartite dividente. Nici in 2012, cand am iesit din firma nu au fost impartite dividente, tot capitalul a ramas in firma. Ca sa concluzionez, in perioada respectiva nu am avut nici un venit de pe urma activitatii societatii respective, am fost acolo doar cu numele.
In 2014, din cauza unor probleme de sanatate, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa-mi fac totusi asigurarea medicala (cel putin asa credeam atunci ...) asa ca m-am dus la CASMB sa vad cat ar trebui sa platesc. Vroiam sa compar costurile asigurari cu cele a platii directe ale interventiei medicale.
Mi s-au cerut tot felul de documete, am umblat de la o institutie la alta, iar dupa un final glorios, mi s-a dat o "Decizie de Impunere", pe care, dupa ce am vazut suma, nici nu mi-a trecut prin cap sa o platesc.
Si ajungem in prezent. Acum cateva zile mi-a ajuns, de la ANAF, somatia de plata si titlu executoriu pentru acea decizie de impunere din 2014. Am fost la CASMB pentru clarificari si mi s-a spus ca in momentul in care am fost sa vad cat ar trebui sa platesc pentru a ma asigura medical, ei m-au inregistrat in sistem si mi-au imputat sumele respective, plus penalitati. Si indiferent daca am avut sau nu venituri, eram obligat sa platesc asigurarea de sanatate.
Dat fiind ca nu am avut si nici nu am nici o intentie de a ma asigura medical la sta, iar plata contributiilor mi se pare abuziva atata timp cat de pe urma unei activitati nu am avut nici un venit, intrebarea este ... ce pot sa fac pentru a anula aceste sume datorate? Sau, mai bine zis, se poate face ceva?