avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Vreau sa dau in judecata Casa de asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Vreau sa dau in judecata Casa de asigurari de sanatate

Am fost de curand sa imi lamuresc situatia la CASMB. Pe ultimii 5 ani, situatia mea este urmatoarea:
- din august 2007 pana in mai 2009 am fost salariat.
- restul perioadei 2007 pana in 2011 am obtinut venituri (foarte mici) din drepturi de proprietate intelectuala
- in 2012 nu am mai obtinut niciun venit.
Mi s-a calculat ca am de plata 20 milioane lei, pe care i-am achitat ca sa am dreptul la asigurare de sanatate.
Ulterior, analizand situatia prezentata de casa de asigurari si informandu-ma mai bine, am constatat:
- ca datoriile dinainte de aprilie 2007 erau prescrise, ori eu am fost pus la plata din ianuarie 2007 !
- ca nu trebuie sa platesc CASS, pentru perioada cat am obtinut venituri din drepturi de autor, calculat la salartiul minim pe economie, existand in acest sens o decizie a curtii Constitutionale, ci logic ar fi, calculate la suma pe care am incasat-o efectiv.
M-am decis sa actionez in instanta casa de asigurari, dar mai intai vreau sa depun o cerere la ei, ca sa imi indeplionesc aceasta obligatie, nu imi fac iluzii ca imi vor da castig de cauza, dupa care, peste 30 de zile, merg in instanmta.
Va multumesc daca pe parcurul procesului ma veti mai ajuta cu sfaturi, intrucat nu am studii juridice si nu imi permit un avocat.
Pentru inceput, as avea aceste nelamuriri:
- dau in judecata CNAS sau CASMB ? Adica, casa nationala sau casa municipiului Bucuresti ? (care apartine casei nationale)
- instanta competenta este Tribunalul Bucuresti ?

Va multumesc anticipat, si pe parcurs, voi mai avea intrebari. :(
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2012
Vranceanud, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vranceanud , utilizator 11:40, 19 Mai 2012
In instanta ce anume doriti sa actionati?
Decizia de impunere se actioneaza in Tribunal fiind act administrativ, iar decizia de executare se contesta in Judecatoria sectorului.Aveti aceste documente emise de CSAS?
Inainte de aceste actiuni in instanta e bine sa discutati cu cei de la casa de sanatate pentru lamurire.
Nu am aceste documente. Nu am fost instiintat ca as avea ceva de plata. Abia cand am fost la sediul CASMB din propripe initiativa, fiindca nu stiam care este situatia mea ca asigurat sau neasigurat, cu documentele cerute de ei (adeverinta de venit pe ultimii 5 ani, si altele) pentru a mi se comunica situatia sumelor restante si a im i reglementa situatia, atunci s-a calculat si mi s-a dat o hartie pe care am lasat-o la casierie (o dispozitie de plata, parca). Ceea ce am este chitanta plus o situatie detaliata a platilor 2007 - 2012. Banuiesc ca pe aceasta din urma trebuie sa o atac, considerand ca am efectuat o plata nedatorata, si sa cer restituirea sumelor calculate abuziv si platite de mine. Sau cum ar trebui sa procedez ? Repet, nu mi s-a dat o decizie, ci mi s-a spus :aveti de plata atat", s-a facut o dispozitie cu care m-am dus la casierie, am platit, si ulterior mi s-a dat o siotuatie cu ceea ce s-a platit pe ultimii 5 ani, la zi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
Vranceanud, utilizator
Nu stiam exact cum se procedeaza, daca se emite decizie de impunere sau nu, etc. Poate e vina mea ca nu am solicitat o decizie. Este o problema ca am platit deja ? Nu pot pur si simplu sa cer instantei sa constate ca am facut on plata nedatorata, ca mi s-a calculat nelegal si sa cer restituirea a ceea ce am platit in plus ? ceea ce am este un document dat de la ghiseul respectiv intitulat "situatia platilor", este un tabel cu ce am platit, cu ce s-a calculat majorat/penalizat, etc. Ce fac in aceasta situatie ?
Dumneavoastra puteti oricum incerca sa contestati in instanta.
Prima etapa este procedura administrativa prealabila, la care va obliga art. 7 din Legea 544/2004 privind contenciosul administrativ.
Faceti o adresa catre Casa de Asigurari unde ati facut plata si sunteti inregistrat. Aratati toate motivele de fapt care va indreptatesc sa solicitati restituirea acelei sume si o inregistrati la casa. Ei trebuie sa va raspunda in termen legal de 30 de zile.
Dupa primirea raspunsului sau trecerea termenului fara sa primiti raspuns, depuneti cerere de chemare in judecata la Tribunalul competent.
Taxa de timbru judiciar este 19 lei.

[Mesaj editat - In forum nu se stabilesc relatii profesionale. Va rog sa cititi si sa respectati regulamentul de postare, nu este prima oara cand invitati utilizatorii sa va contacteze.]
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cum pot actiona daca nu am primit decizia de impunere ?

Ca sa fiu mai clar: am fost salariat pana in mai 2009, angajatorul platindu-mi asigurarea de sanatate. Ulterior acestei date, pana in 2011 inclusiv, am avut cateva venituri din drepturi de proprietate intelectuala (sume foarte mici). La CASMB mi s-a calculat ca am de plata contributia nla salariul minim pe economie, desi stiu ca exista o decizie a Curtii Constitutionale care declara neconstitutionala aceasta teza, deci eu inteleg ca normal ar fi sa platesc 5,5 % numai din ceea ce am incasat din venituri din proprietate intelectuala. Pe aceasta chestiune as vrea sa merg in instanta. Spunetip-mi va rog daca se poate.
Vranceanud, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata suma in plus la salariu elena-f-b elena-f-b Buna ziua, Unui salariat i s-au calculat si platit sume in plus la salariu, timp de 3 luni. Este corect sa se recupereze sumele in plus platite, ... (vezi toată discuția)
Somatie anaf pt cas ene2allexandra ene2allexandra Buna ziua, Am primit si eu o minunata scrisoare de la ANAF , somatie de plata in care este o lista intreaga de contributii care teoretic le-as datora celor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am avut un proces cu primaria pentru anularea unei ... Victor0101 Victor0101 Buna ziua, Am avut un proces cu primaria pentru anularea unei decizii de impunere (platita). Am castigat, iar instanta a obligat primaria la emiterea unei ... (vezi toată discuția)