Sunt angajata din data de 12 mai 2016 cu contract pe perioada determinata ce urmeaza sa expire in luna ianuraie 2017.
In anul 2015 am lucrat pe toata perioada anului. In 2016 doar acum din mai.
Am aflat azi ca sunt insarcinata in 5 saptamani.
Va rog sa imi spuneti cum va impacta faptul ca sunt angajata pe perioada determinata intrarea in CIC si relatia cu angajatorul?
De asemnea, luand in considerare modificarea legii care reglementeaza acest aspect ma pot incadra la indemnizatie lunara ?
1. C.i.m. va inceta de drept la data expirarii perioadei pentru care a fost inchjeiat, indiferent daca intrati sau nu in CCC, potrivit art.56 alin.1 lit.i C.mun.
2. Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010 sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......
1. - Cele 24 de luni, din care se aleg cele 12 luni eligibile, sunt: aprilie 2016 - martie 2017.
- Cele 12 luni eligibile (din cele 24 de luni) nu trebuie sa fie neaparat consecutive.
2. Se vor lua cele 12 luni succesive incepand cu luna nasterii copilului, inapoi.
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010
art.4
..... (4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;
b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.
(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).
(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu sa aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.
Indemnizatie copil
andreea1050
Buna ziua!Daca ultimul meu an ca studenta a fost anul scolar 2016-2017 la zi (dar cu taxa) se aduna si acele luni ca studenta la cele 12 luni de care am nevoie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc
edo23
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca o persoana in urmatoarea situatie beneficiaza de indemnizatie crestere copil:
- data estimata a nasterii Iunie 2017
- ... (vezi toată discuția)