avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul indemnizatie crestere copil CIM cu norma redusa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul indemnizatie crestere copil CIM cu norma redusa

Buna ziua,
As dori sa stiu daca din calculul indemnizatiei de crestere copil pot fi excluse perioadele in care am avut un contract individual de munca, cu norma redusa. Mai exact cateva luni inainte de nasterea copilului am colaborat cu o firma 1 zi pe saptamana, 4 pe luna. AM citit ca in calculul indemnizatiei se includ si fractiunile de luna (mai mult de jumatate din zilele lucratoare - nu este cazul meu) in care s-au realizat venituri supuse impozitului.


Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:00, 28 Iulie 2016
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4
...

(4) Constituirea perioadei prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta se stabileste, dupa cum urmeaza:

a) din 12 luni consecutive, in cazul in care in aceasta perioada se realizeaza fara intrerupere venituri supuse impozitului si/sau se inregistreaza una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) din ordonanta de urgenta;

b) din 12 luni succesive, in care sunt indeplinite conditiile de acordare, in cazul in care in perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului si/sau inregistrarea uneia sau mai multora dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) din ordonanta de urgenta s-au produs cu intreruperi.
...

3. - Cand ati lucrat cu 1 zi pe saptamana ati avut contract individual de munca (CIM)?
- In afara de acest CIM nu ati mai avut si alt CIM in acelasi timp?

4. - Chiar daca ati avut CIM cu 1 zi pe saptamana eu consider ca puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) deoarece asa era programul de lucru.
- Pentru un raspuns oficial puteti sa intrebati direct la ANPIS, pe: www.prestatiisociale.ro/contact
PE mine ma intereseaza ca acea perioada sa nu fie luata in calcul (intrucat venitul aferent a fost foarte mic - am lucrat 1 ora pe zi) si calculul sa fie facut pe baza lunilor anterioare. Problema este ca acea "fractiune" pe care o regasesc in OUG 111/2010 art 4 este definita raportat la numarul de zile lucratoare mai degraba decat la numarul de ore lucrate pe luna. Practic eu care am lucrat in fiecare zi o ora numai (in total 20-22 de ore pe luna) pierd posibilitatea de a exclude perioada aferenta pe motiv ca definitia fractiunii este alta, in timp ce o persoana care a lucrat spre exemplu 8 ore pe zi timp de 4 zile pe luna (in total 32 de ore pe luna) se poate incadra in categoria celor carora perioada cu numar de zile lucrate este mai mica decat fractiunea si poate exclude aceasta perioada cu venituri mici din calculul indemnizatiei.

As dori sa stiu daca definitia "fractiunii" poate fi atacata din prisma numarul de ore lucrate si nu a numarului de zile licrate astfel incat sa pot "beneficia" de excluderea lunilor cu venituri extrem de mici din calculul indemnizatiei.


Multumesc!
gab11 a scris:

....
As dori sa stiu daca definitia "fractiunii" poate fi atacata din prisma numarul de ore lucrate si nu a numarului de zile licrate astfel incat sa pot "beneficia" de excluderea lunilor cu venituri extrem de mici din calculul indemnizatiei.


Multumesc!


Nu poate fi atacata prin prisma orelor lucrate, intrucat legea se refera la numarul de zile.

In perioada in care ati avut c.i.m. cu1ora/zi , atimai avut si alt contract ?
freeelis:

Nu e vorba de 1 ora pe zi ci de 1 zi pe saptamana.
Nu. a fost singurul contract de colaborare si din pacate s-a optat pentru 1 ora pe zi, timp de 20 de zile lucratoare pe luna mai degraba decat 5 ore pe zi timp de 4 zile pe luna _ in ambele situatii contributiile sociale platite ar fi fost egale insa drepturile diferite.

Alte discuții în legătură

Concediu cresterea copilului MariusLo MariusLo Buna ziua! De anul trecut din 24 iulie sunt angajat,sotia dupa spusele medicului ar trebui sa nasca la sf lunii iunie 2015,vreau sa stiu daca o sa benificiez ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc fractie de norma` Andra1066 Andra1066 Buna ziua, Am o problema, si sper ca ma puteti ajuta: 4 din cele 12 luni anterioare nasterii am avut contract POSDRU, 44 ore/luna, cu un venit net lunar de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului Lauraalexia Lauraalexia Buna ziua! Am si eu o intrebare. Vreau sa stiu daca ma pot incadra la idemnizatia de creștere a copilului.. Am fost in somaj din noiembrie pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)