in general, aceste scrisori de recomandare se dau.
chiar daca angajatorul nu a fost multumit de prestatia salariatului el va scrie in recomandare numai cuvinte de lauda, in sinea lui fiind bucuros ca a scapat.
oricum, nu exista baza legala prin care angajatorul sa fie obligat sa dea aceasta scrisoare de recomandare.
daca vrea - o da, daca nu - nu
Singura mentiune in codul muncii privind referinteel solicitate de un potential nou angajator de la fostele locuri de munca este:
Art. 29. - (1) Contractul individual de muncă se încheie după verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale şi personale ale persoanei care solicită angajarea.
(2) Modalităţile în care urmează să se realizeze verificarea prevăzută la alin. (1) sunt stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil, în statutul de personal - profesional sau disciplinar - şi în regulamentul intern, în măsura în care legea nu dispune altfel. (3) Informaţiile cerute, sub orice formă, de către angajator persoanei care solicită angajarea cu ocazia verificării prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decât acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum şi aptitudinile profesionale.
(4) Angajatorul poate cere informaţii în legătură cu persoana care solicită angajarea de la foştii săi angajatori, dar numai cu privire la funcţiile îndeplinite şi la durata angajării şi numai cu încunoştinţarea prealabilă a celui în cauză.
Este indicat sa se elibereze o asemenea scrisoare de catre fostrul angajator fostului angajat la cerere expresa si scrisa a acestuia din urma pentru a nu se invoca ulterior crearea de daune in urma impiedicarii de a se inscrie la un concurs in vedrea ocuparii unui alt loc de munca.