avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare antecontract vanzare cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare antecontract vanzare cumparare teren

Buna seara tuturor,

Am o problema si pentru ca nu am.nici o legatura cu domeniul juridic va rog mult de tot sa ma ajutati.

Eu si sotia mea dorim sa achizitionam un teren pentru a construi o casa.
Am gasit un teren langa Iasi in urma unui anunt de pe internet, am.fost, l-am.vazut, terenul ne-a placut si ne-am.hotarat sa il achizitionam. Nu am.putut face contract de vanzare cumparare deoarece proprietarul nu avea toate actele in regula, dar a tinut mortis sa facem un antecontract pentru ca el sa fie sigur ca noi vom cumpara terenul ca mai are si alti doritori.
Mentionez ca deschiderea terenului este de 13.66 metri, merge cu aceasta deschidere pentru primii 30 metri, apoi fiind o deschidere de 17 metri. Eu m-am.interesat in legislatie si am vazut ca pentru a putea construi casa izolata e nevoie de deschidere de 12 metri, deci ne incadram . Proprietarul tot facea presiuni ca sa facem antecontractul, defapt voia sa ii dam 1000 euro "pe ochi frumosi" fara act notarial fara nimic, doar cu o "hartie de mana"...spunea ca are multe persoane interesate, ca el pleaca in concediu si vrea sa faca acea hartie de mana ca sa stie ca vrem sa cumparam, daca nu va vinde la alta persoana.
Nu am.fost de acord bineinteles cu hartia de mana, dar am mers la notar si am facut antecontract.
Ca si clauze promitentii vanzatori se obligau ca oana la data X sa aduca certificat de urbanism care sa ateste faptul ca se poate construi o casa P+M pe acest teren.
Notarul a vrut sa stipuleze in antecontract faptul ca daca nu se va incheia contractul de vanzare cumparare din cauza promitentilor vanzatori ei sa restituie dublul avansului, iar daca nu se va incheia din cauza noastra ca si cumparatori sa pierdem avansul. Vanzatorii nu au fost de acord, spunand ca ei nu au de unde sa ne dea noua suma de 2000€, asa ca notarul a scris urmatoarele, citez:

"Noi, partile, inseram urmatoarele clauze penale, potrivit art 1538 cod civil:
- In cazul in care contractul nu se va perfecta din motive imputabile promitentilor vanzatori pana la.data X, acestia vor fi obligati la restituirea de indata a avansului.primit, plus daune interese in suma de 100 euro ( in total 1100 euro)
- In cazul in care contractul nu se va perfecta din motive imputabile promitentilor - cumparatori, pana la.data X , promitentii- vanzarori sunt tinuti sa restituie de indata numai suma de 900 EURO din avansul primit, diferenta de 100 EURO avand caracter de daune interese comoensatorii pentru neexecutarea obligatiei."

In timp ce vanzatorul era in concediu, eu am verificat si desi legea spune ca deschiderea la strada pentru constructie casa izolata este de 12 metri, in localitatea Miroslava IASI, unde este terenul, primaria de aici cere deschidere la strada de 14 metri pentru a da autorizatie de constructie casa izolata.

Am.transmis vanzarorului, la care el.mi-a zis ca a vorbit la primarie si "se rezolva".
A scos certificatul de urbanism in care scrie clar faptul ca pentru a constru casa izolata am nevoie de deschidere de 14 metri, eu avand 2 optiuni
- ori construiesc casa cu calcan, unde am deschiderea de 13.66 metri, cerand aprovarea vecinului
- ori construiesc unde am deschuderea de 17 metri, adica la 30 si ceva de metri de strada, urmand sa platesc mult pentru a aduce utilitatile.in acel.punct.

In momentul de fata nu mai dorim sa achizitionam acest teren, am informat vanzatorul si am.rugat sa nu se restituie cei 900€ conform antecontractului, vanzatorul refuzand vehement sa ne restituie aceasta suma.

Va rog mult sa imi.spuneti cum.ar trebui procedat?
In antecontract scrie faptul ca partea care si-a indeplinit obligatia are si optiunea de a se adresa instantei de judecata pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare in cazul refuzului.nejustificat al celeilalte parti de a incheia contractul.

Nu stiu cum sa procedez, deoarece in antecontract scrie faptul ca daca nu se incheie contractul de vanzare cumparare din vina noatra a cumparatorilor pierdem cei 100 euro dar trebuie sa primim inapoi 900, dar scrie si acest lucru "pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract..."

In antecontract nu am precizat decat ca noi vrem sa construim.P+M, dar nu am precizat faptul ca dorim sa construim innproximitatea strazii, sau sa fie casa izolata. Vanzatorul a indeplinit cele scrise in antecontract, a adus certificat de urbanism pentru P+M, doar ca nu suntem multumiti ca trebuie sa construim fie casa cu calcan fie la 30 metri de strada de asta vrem sa reziliem contractul.

Va rog sa ma sfatuiti ce am putea face...avansul este pierdut pentru faptul ca vanzatorul si-a indeplinit sarcinile, aducand certificat de urbanism chiar daca noi nu suntem multumiti de ceea ce scrie in certificat?
Putem folosi paragraful din antecontract, ca sa primim cei.900€ si sa pierdem doar 100?

Care ar fi pasii de urmat deoarece vanzatorul nu vrea nici sa auda sa ne returneze vreun ban, sustinand ca el a facut ceea ce scrie in antecontract.

Ar fi bine sa merg la un executor judecatoresc cu prezentul antecontract pentru a il instiinta pe vanzator ca la ziua de ..ora de..sa se prezinte la notar pentru a rezilia antecontractul si sa ne restituie suma.de 900€, daca vanzatorul nu se va prezenta in ziua respectiva la notar sa fac o declaratie precum ca am.instiintat vanzatorul si nu s-a prezentat, apoi sa il actionez in judecata? Daca voi merge in instanta credeti ca am sanse de castig? Exista riscul daca voi merge in instanta ca vanzatorii sa castige si sa se dea drept rezolutie un contract de vanzare cumparare si sa fiu obligat ca sa cumpar acel teren chiar daca eu nu il mai doresc? Va rog mult sa imi spuneti care sunt optiunile si ce se poate intampla...sa recuperez cei 900 euro, sa merg in instanta si sa nu recuperez nimic, sau sa merg in instanta si instanta sa dea o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare cumparare si noi cumparatorii sa fim nevoiti sa cumparam acest teren pe care nu il mai dorim?

Credeti ca am sase sa imi recuperez.suma de 900€ sau pentru ca el are acel certificat de urbanism care mentioneaza ca se piate construi P+M se considera ca si-a indeplinit cerintele din antecontract si va avea castig de cauza, desi eu din antecontract inteleg ca noi putem renunta la cumparare, pierzand cei 100 euro daune interese.

Va multumesc anticipat si va rog sa ma ajutati cu sfaturi
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2016
AndreiDinIasi, utilizator
Cel mai recent răspuns: OSTAR , utilizator 11:35, 8 August 2016
Va multumesc mult pentru raspunsuri si pentru timpul acordat.
Inainte de a contacta un avocat voiam sa stiu si parerea Dvs
Fara a avea studii juridice,am citit si eu povestea dvs.Se pare ca vanzatorul nu vrea sa va dea de buna voie banii,cei 900 euro.Spuneti ca l-ati informat ca nu mai doriti sa cumparati .Cum ati facut acest lucru?
In locul dvs as merge la notarul care a incheiat actul si i-as povesti cum s-a intamplat cerandu-i sa va sfatuiasca ce demersuri sa faceti si in ce ordine.
" In cazul in care contractul nu se va perfecta din motive imputabile promitentilor - cumparatori, pana la.data X , promitentii- vanzarori sunt tinuti sa restituie de indata numai suma de 900 EURO din avansul primit, diferenta de 100 EURO avand caracter de daune interese comoensatorii pentru neexecutarea obligatiei."
Din fragmentul de mai sus nu rezulta ca dvs trebuie sa aveti motive intemeiate ptr a renunta la a mai cumpara,doar ca motivele va apartin si ptr acest lucru pierdeti 100 euro.Adica ,la fel de bine,puteti justifica refuzul cumpararii si prin motive personale,neintelegeri cu sotia,posibilitatea mutarii in alt oras sau orice va mai trece prin cap,sau ca un cumul de motive.Parerea mea este ca nu e bine sa invocati motivul cu deschiderea terenului si imposibilitatea construirii la strada,fiindca in acest sens el va arata ca s-a implicat,a fost la primarie,v-a adus certificatul solicitat,asta in cazul in care veti ajunge in instanta.
Eu as incepe asa:scrisoare recomandata cu aviz primire catre vanzator prin care il anuntati ca doriti rezilierea antecontractului si conform intelegerii notariale sa va restituie cei 900 euro.In caz contrar, de la data stabilita ,veti percepe dobanda ptr cei 900 euro.

Daca nu vrea,trebuie sa-l dati in judecata.Cred ca puteti s-o faceti si fara avocat dar aici decizia va apartine.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2016
turkn, utilizator
Daca va place terenul , 30 m nu implica costuri mari si este o pozitie "intima ".

Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restrictie constructie casa cu privire la deschiderea la strada bogdanc13 bogdanc13 Buna ziua, intentionez sa cumpar un teren in Sectorul 6 care are 8.5 m deschidere la strada si 50 m lungime. vreau sa construiesc o casa cu calcan (pe o ... (vezi toată discuția)
Constructie pe teren in litigiu zadryana zadryana buna ziua, vreau sa incep constructia unei case pe un teren care are latimea de 9.75 metri. din aceasta latime, 1,5 metri se afla in litigiu cu vecinul. ... (vezi toată discuția)
Cum pot construi pe teren de 11 m deschidere Catalin185 Catalin185 Buna ziua. Intentionez sa achizitionez un teren cu deschiderea de 11 m, pentru a construi o casa, dar din cate am inteles as fi limitat de lege la o ... (vezi toată discuția)