avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil dupa ce am lucrat in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil dupa ce am lucrat in strainatate

Buna ziua,

Ma intereseaza sa aflu cateva informatii in legatura cu situatia in care ma aflu. As aprecia foarte mult un raspuns care sa ma poata ajuta pentru a lua decizia cea mai buna.

Urmeaza sa nasc in luna Ianuarie 2017. Am avut Contract de munca in Romania in perioada Februarie 2015 - Februarie 2016 (13 luni in cei doi ani dinaintea nasterii copilului). Prin urmare, conform noii legi as fi eligibila pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului care mi s-ar calcula in baza mediei veniturilor obtinute in Martie 2015 - Februarie 2016.
Incepand cu Aprilie 2016 sunt angajata cu contract de munca in UK. In momentul in care voi intra in Maternity Leave (octombrie 2016) vreau sa ma intorc in Romania, unde vreau sa nasc si sa raman.
Intentionez sa renunt la indemnizatia la care as avea dreptul in UK, si sa depun dosarul pentru indemnizatie in Romania in baza lunilor lucrate acolo.

a) Am dreptul sa depun dosarul pentru indemnizatie in baza lunilor lucrate in Romania mentionate mai sus (Feb 2015-Feb2016) chiar daca in ultimele 12 luni am lucrat si in strainatate? Sau faptul ca am lucrat in alta tara imi limiteaza dreptul de a mai obtine indemnizatia in Romania?

b) Mi s-ar putea lua in calcul si veniturile obtinute in Marea Britanie? Care ar fi conditiile ca acestea sa imi fie luate in calcul?

c) Cum verifica statul roman daca o persoana a realizat sa nu venituri salariale in strainatate?

Va multumesc mult pentru timp si rabdare, si apreciez efortul de a ma ajuta sa iau cea mai buna decizie pentru mine si viitorul meu copil.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:33, 3 August 2016
1. - Daca in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti 12 luni venituri din salarii in Romania veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) din Romania.
- Dar pe perioada CCC trebuie sa suspendati activitatea din UK si sa locuiti in Romania cu copilul pentru care beneficiati de indemnizatie pentru CCC.

2. Deoarece ultimele luni dinaintea nasterii ati obtinut venituri in UK nu puteti solicita ca aceste venituri sa fie luate in calulul indemnizatiei pentru CCC.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...

4. Din Ordinul MM 1474/2011:

Situatie:
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.


Situatie:
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie Adelina35 Adelina35 Buna ziua. In perioada 17 iulie 2016-01 aprilie 2017 am beneficiat de maternity allowance(indemnizatie pentru crestere copil) din uk. Acum ma aflu cu copilul ... (vezi toată discuția)
Prenatal si indemnizatie crestere copil daca am lucrat in anglia cu acte in regula Anda12 Anda12 As vrea sa stiu daca pot beneficia de aceasta indemnizatie crestere copil in Romania, atata timp cat am un contract incheiat in Uk pe data de 25 iunie (am ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului si persoanele care au realizat activitati profesionale în alte state membre ale uniunii europene? Carmen235 Carmen235 Buna ziua, Momentan sunt angajata cu forme legale in UK de mai mult de 1 an. Puteti sa imi spuneti,va rog, de ce indemnizatii voi beneficia in cazul in care ... (vezi toată discuția)