avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Servicii medicale pentru o gravida fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Servicii medicale pentru o gravida fara venit

Buna ziua,
Sunt insarcinata in 7 saptamani si nu am un loc de munca . Ce drepturi am la serviciile medicale in aceasta perioada? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 7 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 224.
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuției:
...

f) femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară.
...

(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fără plata contribuției vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverință de asigurat fără plata contribuției, eliberat de casa de asigurări de sănătate, care atestă această calitate în urma prezentării la casa de asigurări a documentelor care dovedesc că se încadrează în prevederile alin. (1) sau alin. (2). Acest document va fi vizat periodic, după caz, în urma prezentării, de către persoana interesată, la casa de asigurări, a documentelor care dovedesc menținerea condițiilor de încadrare în categoria asiguraților fără plata contribuției, în condițiile stabilite prin ordin al președintelui CNAS.

2. Va prezentati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) cu urmatoarele documente:
- cartea de identitate (copie si original);
- adeverinta de la medicul de familie ca sunteti gravida;
- adeverinta de la ANAF ca nu aveti venituri.

si vi se elibereaza o dovada ca sunteti asigurata la sanatate.

3. Cu aceasta dovada veti beneficia de servicii medicale gratuite pe perioada de sarcina si lauzie.
Va multumesc pentru raspuns. Am facut o vizita la medicul de familIe saptamana trecuta si el mi-a dat urmatorul traseu : prima data confirmarea sarcinii de catre un medic ginecolog consultatia fiind achitata integral de mine. Mai apoi un telefon la CNAS pentru a afla suma pe care trebuie sa o platesc pentru a beneficia de asigurare.Mai apoi sa merg la CNAS cu dovada platii si cu adeverinta de la medicul ginecolog si in final acolo imi dau ei o adeverinta precum sunt asigurata. Am facut un test de sarcina pentru a confirma ca sunt insarcinata inainte de vizita la medicul de familie. Acum sunt in dilema pentru ca ce imi spuneti dumneavoastra se bate cap in cap cu ce mi-a spus doctorita si nu stiu cum sa procedez mai departe.
1. Nu se plateste nimic pentru a vi se elibera dovada de asigurat de la CJAS.

2. - Adeverinta ca sunteti gravida o poate da fie medicul ginecolog fie medicul de familie.
- Daca aveti testul de sarcina pozitiv adeverinta poate fi eliberata si de medicul de familie.

3. Puteti suna la CJAS (sau prin e-mail) sa va confirme si ei.
danacrina a scris:

...
Acum sunt in dilema pentru ca ce imi spuneti dumneavoastra se bate cap in cap cu ce mi-a spus doctorita si nu stiu cum sa procedez mai departe.


Doctorita dvs nu cunoaste legislatia, ceea ce v-a informat colegul meu este corect,cu precizarea ca va prezentati la Casa de Sanatate cu urmatoarele documente,in vederea eliberarii adeverintei de asigurat pentru femeile gravide sau lauze:

- copie act de identitate,
- adeverinta medicala care sa ateste starea de graviditate
- declaratie pe propria raspundere ca nu ati realizat venituri pe perioada termenelor de prescriptie (Anexa 4), sau documente justificative ca realizati venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;(daca e cazul)
- Cerere de obtinere a adeverintei de asigurat (Anexa1)

Anexele 1 si 4 le puteti gasi la sediul Casei de Sanatate,unde le veti primi in momentul cand va veti prezenta cu actele.



Am sunat la CNAS astazi si mi s-a spus ca desi nu am venit trebuie sa platesc obligatoriu contributia la sanatate pe ultimele 6 luni pentru a primi statutul de asigurat pe perioada sarcinii si a lauziei .Suma este de 481 de lei fara a mai lua in calcul alte cheltuieli de transport. Acum chiar nu stiu ce sa fac si cum sa pocedez cu e din moment ce acasa stiu ca sunt asigurata fara sa platesc nimic la CNAS pentru ca sunt insarcinata iar cand ajung la CNAS mi se spune ca : ''e obligatia mea sa-mi platesc contributia la sanatate pentru a fi asigurata pe perioada sarcinii si a lauziei ''

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala gabriella27 gabriella27 Buna ziua.Ma numesc Mititelu Gabriela si problema mea este urmatoarea:sunt insarcinata insa nu lucrez deci nu beneficiez de asigurarea medicala.M-am interesat ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala in timpul sarcinii adutzza adutzza Buna ziua , sunt insarcinata in ultimul semestru de sarcina, mentionez ca nu sunt angajata , nu am asigurare medicala dar nici nu am beneficiat de nimic ... (vezi toată discuția)
Plata cas gravida carmen-ioana carmen-ioana buna dimineata,as avea si eu o nelamurire...sunt insarcinata in 9 sapt,am fost la medicul de familie pt o trimitere la analizele de sange si mi sa pus ca nu ... (vezi toată discuția)