avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Anuntare angajator despre sarcina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Anuntare angajator despre sarcina

Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie: Sunt insarcinata in3 luni si angajata de 1 luna, in ce conditii risc sa imi pierd jobul daca anunt (inevitabil) angajatorul despre sarcina pe care o port? In ce conditii gravida este protejata de concediere? Trebuie sa fiu angajata de mai mult de 1 an?
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 16:39, 5 August 2016
1. Codul Muncii prevede expres ca :
Art. 60 (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....

Prin urmare, nu se poate concedia o salariata gravida daca angajatorului i s-a adus la cunostinta de salariata respectiva ca este gravida.

2. Singurele exceptii de la regula sunt in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

3.
Trebuie sa fiu angajata de mai mult de 1 an?


Nu exista o astfel de conditie prevazuta in legislatia muncii.
Exista reglementari in ceea ce priveste aspectul care va intereseaza si in OUG96/2003 actualizata,privind protecţia maternităţii la locurile de muncă,astfel:

Art. 21

(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:

a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;

b)salariatei care se află în concediu de risc maternal;

c)salariatei care se află în concediu de maternitate;

d)salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;

e)salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.

(2)Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.

(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.


Salariata prevazuta la art.2 lit .c despre care se face vorbire in continutul art21lit a este:" femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare"
Si in Legea 202/2002 exista astfel de reglementari privind interzicerea concedierii unei persoane gravide :

art.10
....
(6) Concedierea nu poate fi dispusă pe durata în care:
a) salariata este gravidă sau se află în concediu de maternitate;
b) salariata/salariatul se află în concediul pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi;
c) salariatul se află în concediu paternal.

(7) Este exceptată de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, în condiţiile legii.
.....

In speta, cele trei acte normative sus mentionate , prevad ca , concedierea unei persoane gravide poate fi dispusa numai motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, în condiţiile legii.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cu atat mai mult se intareste ideea ca in cazul femeii gravide se interzice concedierea (cu singura exceptie posibila), daca pe langa Codul Muncii care reglementeaza raporturile de munca in general,legiuitorul a reglementat prin inca doua acte normative distincte,dintre care unul se refera chiar integral la protectia maternitatii ,protectia gravidei in astfel de situatii.!
Intr-adevar, cele trei acte normative protejeaza persoana insarcinata numai in caz de concediere, insa atentie (ca si completare), niciunul din actele respective nu fac referire si la alte situatii de incetare a c.i.m.care pot avea loc la initiativa angajatorului.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Continuitate la contractul de munca schimband firma si ocupatia cristian198 cristian198 buna ziua ,sunt insarcinata in 11 saptamani ,la actualul loc de munca am anuntat sarcina .M-am simtit rau si au inceput problemele .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Însărcinată i s a restructurat postul si a fost disponibilizată Ani09 Ani09 M am intors mai devreme cu 5 lui din concediu de creșterea copilului la locul de munca, ulterior am aflat ca voi fi din nou mămică, cum a aflat ... (vezi toată discuția)