avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC 2016
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC 2016

Va prezint următoarea situație:
a) Eu îmi desfășor activitatea în sectorul bugetar, pot intra în CCC dacă sotia nu lucrează și nu are venit?
c) În CCC pot sa desfășor alte activități pe teritoriul tarii sau al UE fără ca indemnizația sa fie suspendată?Mentionez ca in cazul în care activitatea s-ar desfășura pe teritoriul UE, copilul va rămâne pe teritoriul tarii!
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dannyytiesto , utilizator 19:14, 3 Octombrie 2016
1. Daca sotia nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatia CCC, atunci dvs puteti intra in CCC.

sau

Puteti opta pentru acordarea directa a stimulentului de insertie ,situatie in care veti primi salariul de la angajator si stimulent in valoare de 532 lei de la stat ,pe langa alocatia de stat pentru copil, iar sotia va sta acasa cu copilul.

2. Pe durata concediului pentru creşterea copilului, puteti să obţineti venituri supuse impozitului într-un cuantum de cel mult 3189 de lei ( de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei ) într-un an calendaristic fara sa va fie supendata plata indemnizației pentru CCC.

OUG 111/2010
art.16
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
......

c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2) (indemnizatia minima CCC este de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată= 85% x 1250 lei = 1063 lei)
1. Pe perioada de CCC trebuie sa locuiti in Romania cu copilul si sa va ocupati de cresterea si ingrijirea lui.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...
As vrea sa stiu daca pot lua concediul de odihna aferent anului 2017 in prima perioada a anului, respectiv ianuarie-februarie integral, apoi sa intru in CCC conform legii?!?! Totodata as vrea sa stiu daca exista undeva stipulat (lege) precum ca personalul bugetar (pompieri, politie, etc) nu au dreptul la CCC sau nu li se poate acorda!!??!Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere copil vs. munca in strainatate bogdan-89 bogdan-89 Buna ziua, Voi fi tatic la finalul anului 2018. Sotia mea nu lucreaza si doresc sa imi iau indeminzatia de crestere copil (85% din net). Vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Cic si contract colaborare gab11 gab11 Buna ziua, As dori sa stiu daca este o forma de angajare/colaborare (cateva ore pe zi nu full time) care sa poata merge in paralel cu concediul de crestere ... (vezi toată discuția)
Imi pot intocmi forme legale de angajare daca sunt in ccc inca un an? mariusvladut78 mariusvladut78 Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarele informatii de mai jos. Ma aflu in CCC(tata)pana la sfarsitul anului viitor in luna Noiembrie. Daca ... (vezi toată discuția)