avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... parchetul competent
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

parchetul competent

Bună!
Care este parchetul competent la care trebuie depusă o plangere penală împotriva unui organ de cercetare penală (comisar ,subcomisar de poliție si un agent sef adjunct de poliție,toți cu calitate de ofițeri de poliție judiciară) care la data savarșiri faptei de fals si uz de fals, avea calitatea de ofițer de poliție judiciară ? Cred că, competent în acest caz este Parchetul de pe lângă Curtea de Apel , dar nu știu sigur....Vă mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 9 August 2016
misu11, utilizator
Cel mai recent răspuns: misu11 , utilizator 08:45, 11 August 2016
,,Care este parchetul competent la care trebuie depusă o plangere penală împotriva unui organ de cercetare penală (comisar ,subcomisar de poliție si un agent sef adjunct de poliție,toți cu calitate de ofițeri de poliție judiciară''
Nu toți au calitatea de ofițeri de poliție judiciară, ci toți sunt organe de cercetare ale poliției judiciare- conform Legii nr. 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare.
Cu privire la competență privind faptele relatate, pentru agenți se poate întroduce plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria _ (de pe raza domiciliului d-voastră).
Însă, să aveți în vedere și prevederile art. 268 din Cod penal - Inducerea în eroare a organelor judiciare


(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii
Buna dimineata ! Nu imi fac griji in privinta art. 268 din Cod penal - Inducerea în eroare a organelor judiciare , nu este cazul , fapta exista , este sustinuta de probe certe (inscrisuri ,inregistrari ,martori ) . A-ti spus urmatoarele: ,,Cu privire la competență privind faptele relatate, pentru agenți se poate întroduce plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria _ (de pe raza domiciliului d-voastră).'' dar pentru ofiteri ( comisar , subcomisar) avand la data savarsirii faptelor calitatea de organe de cercetare ale poliției judiciare unde trebuie depusa plangerea ,la Parchetul de pe langa Judecatorie sau Curtea de Apel , tinand cont de calitatea persoanei ( ofiter -organ de politie judiciara)??? Ma intereseaza articolul de lege .
Competenta este a Parchetului de pe langa Judecatorie nu mai exista competenta dupa calitate, dvs depuneti plangere si in caz contrar isi declina competenta catre parchetul corespunzator.
Art. 27 alin. 3 din Legea 218/2002 a fost abrogat de la 01.02.2014 prin Legea 255/2013.
ART. 27
(1) Ministrul de interne, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, desemnează poliţişti care au calitatea de organe de cercetare ale poliţiei judiciare.
(2) Urmărirea penală se efectuează în mod obligatoriu de procuror în cazul infracţiunilor săvârşite de poliţiştii care au calitatea de organe de cercetare ale poliţiei judiciare.
(3) Infracţiunile săvârşite de poliţiştii care au calitatea de organe de cercetare ale poliţiei judiciare se judecă în primă instanţă de către:
a) tribunal, în cazul poliţiştilor prevăzuţi în art. 14 alin. (2) pct. II din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului;
b) curtea de apel, în cazul poliţiştilor prevăzuţi în art. 14 alin. (2) pct. I lit. e) - j) din Legea nr. 360/2002;
c) Curtea Supremă de Justiţie, în cazul poliţiştilor prevăzuţi în art. 14 alin. (2) pct. I lit. a) - d) din Legea nr. 360/2002.


Eu am in prezent un dosar in care si-au declinat competenta catre Parchetul de pe langa Tribunal in baza unui ordin recent al Procurorului Gen.
Multumesc pentru raspuns!!
puteti sa imi comunicati ce nr are ordinul Procurorului Gen sau unde pot gasi respectivul ordin?
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2016
misu11, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce parchet e competent ? nimar nimar Buna seara, Se doreste depunerea unei Plangeri Penale impotriva unui Inspector de Politie. Va rog sa ma ajuta cu un raspuns legal in sensul urmator : Care ... (vezi toată discuția)
Depunere plangere impotriva unui politist- competenta parchet? danaa1 danaa1 Care este parchetul competent la care trebuie depusă o plangere penala impotriva unui organ de cercetare penala (politist) ? Este de competenta Parchetului ... (vezi toată discuția)
Procedura dosar penal Nina1 Nina1 Buna ziua. Am formulat plangere penala pentru infractiuni de fals si uz de fals la Parchetul de pe langa Judecatorie.Plangerea penala a fost inaintata Politiei ... (vezi toată discuția)