avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea 76/2002 art 34
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea 76/2002 art 34

buna ziua,
ma refer la art citat mai jos:
Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;

sint asociat unic la un srl. pina acum am avut si serviciu. acum se desfiinteaza postul si vreau sa vad daca pot lua somaj.
cum se calculeaza faptul ca se realizeaza venituri mai mici decit indemnizatia de somaj? pe ce perioada se calculeaza? i cum se face dovada?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: a001122 , utilizator 10:22, 21 August 2009
Veniturile sunt cele efectiv realizate si pentru care achitati impozit pe venit. Daca, in calitate de asociat unic nu sunteti si angajatul SRL-ului, atunci, la data desfiintarii postului la firma la care lucrati, nu veti mai avea venituri, deoarece ca asociat nu aveti automat si calitatea de angajat.
Pe cale de consecinta, veti beneficia de indemnizatia de somaj de la data incetarii raporturilor de munca daca veti depune dosarul in termen de 30 de zile de la data incetarii CIM.
Daca aveti si calitatea de angajat in propria firma, astfel ca achitati la bugetul statului contributii de asigurari sociale, aceste venituri salariale vor fi oricum mai mari decat indemnizatia de somaj si, astfel nu veti mai beneficia de indemnizatia de somaj. ;)
a001122 a scris:

cum se face dovada?



la dosarul pe care trebuie sa-l depuneti ptr primirea indemnizatiei de somaj va trebui sa atasati si o adeverinta eliberata de administratia financiara ca nu realizati venituri. (adeverinta este obligatorie ptr toti solicitantii de somaj)
1. Vedeti ca art.34(1), lit.b), s-a modificat:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
Indicatorul social de referinta este, in momentul actual, de 500 lei.

2. Ce inseamna activitati autorizate? Din Norme metodologice de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

3. Colegele mele v-au raspuns la celelalte intrebari.
multumesc mult pt raspunsuri
cu stima
CM

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez sau nu de somaj? fify1 fify1 Buna ziua, doresc sa stiu daca am fost angajat pana acum la o societate si intre timp am deschis o societate pe numele meu iar societatea veche ma concediaza ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare somaj Medu Medu Buna dimineata! Am 11 luni lucrate cu carte de munca(8 luni la un angajator si 3 luni la cel pentru care lucrez in prezent).Beneficiez de somaj, daca firma la ... (vezi toată discuția)
Se poate primi somaj daca detii un srl? Emra Emra Buna ziua, Este legal ca o persoana sa primeasca somaj in conditiile in care detine o societate comerciala de tip SRL dar la care nu este angajat? Sunt ... (vezi toată discuția)