avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... Decontare cheltuieli dupa 3 luni
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

Decontare cheltuieli dupa 3 luni

Acum trei luni o delegatie compusa din 4 antrenori si cativa sportivi s-au deplasat in Italia la o compet locala de acolo ,fara invitatie oficiala .Inainte de plecare nu a existat o aprobare scrisa si nici viza CFP,intrucat referatele de aprobare nu au fosr inregistrate.Acum se solicita plata cheltuielilor cu aceasta deplasare (bilete de avion,masa,cazare,diurna )Pe referatele intocmite de antrenori exista o rezolutie a ordonatorului de credite in functie de posibilitatile financiare .Aceasta rezolutie nu o consider aprobare ,intrucat la data respctiva existau disponibilitati banesti.Referatele au ajuns la compartimentul contabilitate acum ,au fost inregistrate acum nu au viza CFPsi se solicita plata acestora,Se mai poate ACORDA viza de CFP si ulterior plata pe aceste documente inregistrate dupa trei luni de la efectuarea cheltuielilor si fara o aprobare clara,In baza carei legi putem refuza viza de CFP si de plata a acestor cheltuieli
Cel mai recent răspuns: marius_bad , utilizator 12:15, 13 August 2016
In primul rand regulile de baza sunt stabilite de Legea 500/2002 privind finantele publice. De ex la art. 52 se prevede
(1) În procesul execuţiei bugetare cheltuielile bugetare parcurg următoarele faze: angajament, lichidare, ordonanţare, plată.
(2) Execuţia bugetară se bazează pe principiul separării atribuţiilor persoanelor care au calitatea de ordonator de credite de atribuţiile persoanelor care au calitatea de contabil.
(3) Operaţiunile specifice angajării, lichidării şi ordonanţării cheltuielilor sunt în competenţa ordonatorilor de credite şi se efectuează pe baza avizelor compartimentelor de specialitate ale instituţiei publice.
(4) Plata cheltuielilor este asigurată de şeful compartimentului financiar-contabil în limita fondurilor disponibile.
(5) Instrumentele de plată trebuie să fie însoţite de documentele justificative. Aceste documente trebuie să certifice exactitatea sumelor de plată, recepţia bunurilor şi executarea serviciilor şi altele asemenea, conform angajamentelor legale încheiate. Instrumentele de plată se semnează de contabil şi şeful compartimentului financiar-contabil.
(6) Efectuarea plăţilor, în limita creditelor bugetare aprobate, se face numai pe bază de acte justificative, întocmite în conformitate cu dispoziţiile legale, şi numai după ce acestea au fost lichidate şi ordonanţate potrivit prevederilor art. 24 şi 25, după caz.

Cu privire la refuzul de CFP acesta este mentionat in OMFP nr. 923/2014 - se face un raport de refuz de viza si se anunta Curtea de Conturi. Modelul raportului este prevazut in ordin. In functie de institutia publica se emit si norme specifice privind acordarea CFP
Multumesc pentru raspuns. As vrea sa ma mai lamuriti cu urmatoarea situatie :

Desi nu a existat o aprobare a ordonatorului de credite aceasta deplasare s-a facut.
-La sectia de inot nu existau la acea data fonduri suficiente sa acopere aceasta deplasare .
-Acum Ordonatorul poate repartiza din vp disponibilitati adica 32000lei,dar mai este legala decontarea cheltuielilor dupa cinci luni ,avand in vedere ca la data respectiva nu au existat nici aprobare si nici fonduri necesare.
-Aprobarea si fondurile urmeaza a se da in septembrie 2016
Angajarea oricarei cheltuieli este conditionata de existenta fondurilor la momentul angajarii acestora. Aprobarea ar fi trebuit data inainte de efectuarea cheltuielilor. Din situatia expusa reiese ca lipseste angajamentul legal - actul juridic prin care se constata obligatia de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

viza bun de plata violeta Marian violeta Marian Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care efectueaza control financiar preventiv poate pune si viza BUN DE PLATA, pe facturi. Mentionez ca lucrez ... (vezi toată discuția)
Institutie publica; viza cfp stanila_andrei89 stanila_andrei89 Buna seara, O speta daca se poate  Intr-o institutie publica singura persoana care lucra in cadrul departamentul de achizitii, si-a dat demisia. Pana in ... (vezi toată discuția)
Control financiar preventiv delegat danasavin danasavin există o reglementare legala a MFP care stabileşte plafonul financiar al unei autorităţi publice (ordonator secundar de credite), unde este necesară viza ... (vezi toată discuția)