avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie concediu de odihna

Buna ziua am o nelamuriere . IN regulamentul intern al societatii unde lucrez sunt specificate urmatoarele :
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
In schim in Contractul de munca nu este specificat ca trebuie sa primesc o indemniztie de salariu .
Normal am dreptul sa primesc aceasta indemnizatie sau nu ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Hildegarde , utilizator 14:03, 16 August 2016
Textul din Regulamentul intern este identic cu textul art.150 C.mun.

art1.50 C.mun.

(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Prin urmare, nu este obligatoriu sa aveti asa mentionat in c.i.m., intrucat angajatorul , conform art.40 alin.2 lit. c C.mun., este obligat sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

In speta, pe durata CO aveti dreptul la indemnizatia aferenta.
Prin urmare aceasta indemnizatie este in plus fata de salariul de baza ?
Indemnizatia respectiva se acorda numai pentru perioada cat sunteti in concediu de odihna, intrucat pe aceasta perioada nu primiti salariu.
De exemplu
Sa presupunem ca o persoana angajata cu salariul , 700 lei, are 10 zile de concediu de odihna in luna octombrie. Inseamna ca, pentru calculul indemnizatiei de concediu se iau la considerare lunile septembrie, august si iulie care, privind calendarul, au avut in 2012:
Septembrie 20 zile
August 22 zile
Iulie 22 zile
Formula de calcul va fi astfel:
Media zilnica a veniturilor pe ultimele 3 luni este: 3 (luni)* 700/ 20+22+22= 32.8125 lei/ zi.

Cum angajatul a avut 10 zile de concediu, indemnizatia lui de concediu pe aceste zile va fi 32.8125 (lei/ zi)* 10 (zile concediu)= 328.13 lei.
Intrebarea mea e : aceasta indemnizatie sunt inclusi in cei 700 lei sau salariatul va primi cei 700 lei salariul lui + 328 lei ?
Aceasta idemnizatie nu este inclusa in salariu.

In exemplu dat de dvs., salariatul va primi pe luna octombrie : indemnizatia de CO aferenta celor 10 zile + salariul aferent celorlalte zile lucrate in aceasta luna.

Alte discuții în legătură

Rugaminte calcul salariu. laura59 laura59 Avand in vedere art. 150 din Codul muncii, alin.1 si 2, va rugam sa ne spuneti cum se calculeaza drepturile salariale ale unui angajat care a fost in concediu ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de odihna anyme anyme Buna seara, Am un angajat care a demisionat in 10 decembrie. 1.Cum ii calculez suma aferenta concediului de odihna neefectuat? 2.Unde o trec in declaratia ... (vezi toată discuția)
Calcul co salarizare în acord Laura Vasilescu Laura Vasilescu Stimaţi utilizatori, În cazul în care avem salarizare în acord, iar salariul de încadrare se împarte pentru 2008 la 170, pentru a obţine un tarif ... (vezi toată discuția)