Ce se poate face in cazul urmator.
Angajatul X semneaza la incheierea CIM o clauza prin care se obliga ca in urma angajarii (societate de transport) va consuma o cantitate x de benzina cu ocazia efectuarii transporturilor desi in realitate masina consuma mult mai mult. (obligatie imposibila?)
dupa demisia lui X..fostul angajator cheama in judecata pe X invocand ca avand in vedere ca X nu a folosit cantitatea de benzina la care s-a obligat initial prin semnarea clauzei si a folosit mai mult combustibil a produs societatii un prejudiciu si solicita obligarea lui X la plata acestei sume de bani
X nu se apara in fata instantei astfel ca angajatorul castiga procesul
Se demareaza executarea silita impotriva lui X
Nu prea mai are altceva decat contestatia la executare.
Art. 712 C.proc.civ.
Obiectul contestaţiei (1) Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act deexecutare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să
îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii.
(2) Dacă nu s-a utilizat procedura prevăzută la art. 443, se poate face contestaţie şi în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu.
(3) De asemenea, după începerea executării silite, cei interesaţi sau vătămaţi pot cere, pe calea contestaţiei la executare, şi anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, dacă a fost dată fără îndeplinirea condiţiilor legale.