avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Notificare angajat - desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Notificare angajat - desfiintare post

Buna ziua,

deoarece este pentru prima oara cand ma confrunt cu o astfel de situatie, as avea nevoie de cateva sfaturi:

- societatea a decis sa isi restranga activitatea, din motive economice, si sa desfiinteze 4 posturi (2 functii). Doar ca o functie este ocupata de catre 3 angajati, din care se va renunta la 2, unul va ramane (lucreaza pe un proiect individual pentru un client al firmei).

1. Cum se procedeaza intr-o astfel de situatie?
2. Stiu ca angajatii trebuie sa fie notificati cu privire la incetarea CIM-ului conf. art. 65; acestia vor efectua preavizul de 20 zile, care va incepe sa curga de la data notificarii (ex. daca astazi se face notificarea, ziua de astazi va fi prima zi de preaviz?)
3. In cazul in care, din 9 angajari - 4 vor fi notificati, se considera concediere colectiva, care e procedura?
4. Voaim sa stiu, totodata, daca e nevoie si de alte documente care sa ateste nevoia societatii de a-si restrange activitatea?!

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2016
AndradaCristu, utilizator
1, Pasii privind concedierea individuala:
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere
- emitere si eliberare adeverintei de vechime si adeverintei de somaj.
- completarea si transmiterea incetarii c.i.m. in REVISAL la data incetarii c.i.m.

2. Preavizul incepe sa curga incepand cu data de maine daca astazi le comunicati instiintarea de desfiintare a postului.

3. Nu este concediere colectiva, ci concediere individuala.

Conform art.68 alin.1 C.mun., prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

4.
Doar ca o functie este ocupata de catre 3 angajati, din care se va renunta la 2, unul va ramane (lucreaza pe un proiect individual pentru un client al firmei).


In acest caz, puteti evalua cei trei angajati pentru a decide cine ramane.
Va multumesc pentru raspunsul oferit!

O lamurire: firma are un asociat unic, trebuie emisa o hotarare in scris? Din cei 3 angajati, doi lucreaza pentru proiectele interne ale societatii, iar unul exclusiv pentru clientul extern; firma nu mai are posibilitatea de a sustine proiectele proprii; pe baza acestor criterii, se poate renunta la cei 2 angajati, si pastra doar angajatul care lucreaza pentru clientul firmei? Trebuie justificat sub forma scrisa de ce anume se renunta la doua posturi, si ramane doar un angajat din 3?

Multumesc!
1. Trebuie emisa o hotarare in scris a asociatului unic de desfiintare a posturilor.

2. Se poate renunta la cei 2 angajati , daca se decide renuntarea la proiectele proprii . Se poate justifica din cauza motivelor financiare, deexemplu : costuri ridicate care nu se mai pot sustine de catre angajator
Hotararea trebuie adusa la cunostinta tuturor angajatilor prin semnatura? Sau doar celor vizati? Multumesc
Numai celor vizati li se va inmana instiintarea de preaviz... nu este nevoie sa le comunicati si hotararea asociatului unic.

In instiintare puteti face referire la acea hotarare.
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Incetare cim pentru motive ce nu tin de persoana salariatului dianar dianar Datorita problemelor de natura economica cu care se confrunta, firma X este nevoita sa isi restranga activitatea si implicit sa desfiinteze astfel posturile ... (vezi toată discuția)
Art.65 - notificare catre angajat doriacristina doriacristina Buna ziua am o nelamurire cu privire la continutul adresei catre angajat prin care i se aduce acestuia la cunostinta hotararea asociatului unic de a ... (vezi toată discuția)
Un contract de munca incheiat in 2008 lexoradeanu lexoradeanu cu preaviz de 15 zile acum cat trebuie sa fie preavizul 20 zile sau cel mentionat in contractul de munca ? pentru ca salariatul sa beneficieze de somaj in ... (vezi toată discuția)