avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Studii medii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Studii medii

Buna seara,

Va adresez respectuoasa rugaminte de a ma ajuta in urmatoarea problema: O cunostinta apropiata doreste sa candideze pentru ocuparea unui post de muncitor calificat I - Croitor, la o unitate administrativa de stat. Conform COR, pentru meseria de croitor (cod 753101) este solicitat nivelul de studii 2 (studii medii). De asemenea, din discutiile urmarite pe acest site, am observat ca studiile medii includ studiile liceale fara bacalaureat, scolile de maistri si scolile profesionale. Unitatea administrativa care organizeaza concursul solicita candidatilor nivelul de studii medii, dar mai pretinde si diploma de bacalaureat profil industrie usoara.
Intrebari:
Este normala/ legala solicitarea diplomei de bacalaureat pentru coritori, avand in vedere ca (din cate stiu eu) acestia sunt formati in scoli profesionale si nu in licee? (COR nu reglementeaza ce inseamna nivelul de studii 2/studii medii)
Poate fi, intradevar, scoala profesionala considerata ca fiid parte a "studiilor medii"?

Va multumesc anticipat pentru sprijin!

Cu respect.
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 10:40, 20 August 2016
Nu COR-ul trebuie sa reglementeze ce inseamna "studii medii", ci Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale.

art.23
(1) Sistemul naţional de învăţământ preuniversitar cuprinde următoarele niveluri:

a) educaţia timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreşcolar (0-3 ani) şi învăţământul preşcolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare;
b) învăţământul primar, care cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV;
c) învăţământul secundar, care cuprinde:
(i) învăţământul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-VIII;
(ii) învăţământul secundar superior care poate fi:
- învăţământ liceal, care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, cu următoarele filiere: teoretică, vocaţională şi tehnologică;
- învăţământ profesional cu durata de minimum 3 ani;
d) învăţământul terţiar nonuniversitar, care cuprinde învăţământul postliceal.

(2) Învăţământul liceal este organizat în două cicluri care se succedă: ciclul inferior al liceului, format din clasele a IX-a - a Xa, şi ciclul superior al liceului, format din clasele a XI-a - a XII-a/a XIII-a.
......

art.24
(1) Învăţământul general obligatoriu este format din învăţământul primar, învăţământul secundar inferior şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior.
(2) Abrogat.
(3) Învăţământul profesional şi tehnic este format din: învăţământ profesional învăţământ liceal tehnologic şi învăţământ postliceal.

Prin urmare, potrivit Legii nr.1/2011, clasificarea de "studii medii" nu exista.

"Din dispozitiile Legii nr.1/2011 rezulta ca studiile medii liceale pot fi detinute de persoane absolvente ale invatamantului liceal, studiile fiind finalizate cu diploma de bacalaureat sau cu diploma de absolvire.
Nici legiuitorul, nici literatura de specialitate nu aduc alte clarificari pentru stabilirea actului de studii in baza caruia se face angajarea in cazul unui absolvent de studii medii intr-o ocupatie pentru care conform COR este prevazuta conditia studiilor medii."
Sursa : [ link extern ]

De asemenea, absolvenţii învăţământului profesional care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot urma cursurile învăţământului liceal.
Ultima modificare: Joi, 18 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Freelis, va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt.
Totusi, as dori sa ma lamuriti, in masura in care este posibil, cu privire la prima intrebare adresata - adica daca organizatorul concursului este indreptatit sa ceara participantilor (pentru ocuparea unui post de croitor) diploma de bacalaureat, profil industrie usoara?; ma intereseaza acest aspect deoarece, din majoritatea concurentilor (pe cativa dintre ei ii cunosc) niciunul nu are diploma de bacalaureat, pentru ca toti au fost formati in scoli profesionale de profil (in consecinta nu pot avea diploma de bac). Totusi, "intamplarea" face ca doar UNUL dintre concurenti sa aiba diploma de bac in profilul industrie usoara. Mai mult decat atat, am verificat cerintele pentru posturi exact asemanatoare din alte judete, iar acolo sunt solicitate calificari de profil ce pot fi demonstrate atat prin diplome de bacalaureat, cat si prin diplome de scoli profesionale.
Asa ca ma tem ca aici sa nu fie un abuz din partea angajatorului?!?. In cazul in care poate fi vorba despre asa ceva (n.m. abuz) te rog frumos sa ma indrumi catre autoritatea in drept unde pot semnala aceasta incopatibilitate.

Revenind la subiectul studiilor medii, inca imi este neclar daca aici poate fi vorba despre studii liceale (asa cum ati spus si dvs, L 1/ 2011, nu reglementeaza acest aspect). Cu toate acestea mi-e greu sa cred ca pentru meserii ca agricultor (cod COR 611101), legumicultor (611103), fermieri in horticultura (611301), lucrator calificat in irigatii (611302), cioban/oier (612101), crescator ingrijitor de animale domestice pentru productia de lapte si carne (612102), crescator bovine (612105), fierar betonist (711402), plior confectii (753105), betonist (711401) si multe altele (categorii din care face parte si meseria de croitor) sunt necesare studii liceale, cu sau fara bacalaureat. La o cautare sumara pe internet nu am gasit niciun liceu care formeaza croitori, ci numai scoli profesionale. Parerea mea este ca s-ar putea sa fie o confuzie intre ce interpretari exista in Legea 1/2011 si dispozitiile COR vis-a-vis de "studii medii". Cred ca este posibil ca "studiile medii" din COR sa nu se refere la studii liceale, ci mai degraba la un nivel de competenta/ instruire, care din pacate nu este reglementat (cum se intampla de altfel, in multe dispozitii legale).

Va multumesc din nou pentru asistenta!

Cu respect!
Conditiile de angajare le stabileste angajatorul ... prin urmare, poate solicita prezentarea diplomei de absolvire a liceului.

Pe post de croitor se poate angaja si o persoana care are un curs de calificare in domeniu, chiar daca nu are diploma de bacalaureat.
radu577 a scris:

...

Totusi, as dori sa ma lamuriti, in masura in care este posibil, cu privire la prima intrebare adresata - adica daca organizatorul concursului este indreptatit sa ceara participantilor (pentru ocuparea unui post de croitor) diploma de bacalaureat, profil industrie usoara?;





Puteti sa ne spuneti carui sector bugetar apartine institutia publica care a scos postul la concurs?Unele ministere au reglementat prin Ordine propriile reglementari referitoare la organizarea concursurilor Trebuie sa cunoastem acest aspect pt ca intr-un astfel de act normativ se regasesc exact conditiile de participare pt ocuparea unui post,pe care angajatorul-institutie publica trebuie sa le respecte.

ps Sa stiti ca in prezent exista licee filiera tehnologica(fostele scoli de arte si meserii)care califica in diverse meserii,si unde ca la orice liceu se sustine examen de bacalaureat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studii medii luminita29 luminita29 Buna ziua. Am o nelamurire....Am un salariat angajat pe functia de lacatus mecanic.cod COR 721410 (nivel pregatire 2 - studii medii) .Are 8 clase si o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, se poate angaja o persoana ca "facturist", daca nu ... USPAl USPAl Buna ziua, Se poate angaja o persoana ca \"facturist\", daca nu are studiile liceale finalizate? Are o adeverinta eliberata, de la liceul unde urmeaza ... (vezi toată discuția)
Studii buiavasi buiavasi Buna seara! As dori sa ma lamuriti si pe mine daca studiile medii sunt 12 clase cu diploma de bacalaureat sau fara si unde este precizat acest ... (vezi toată discuția)