avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbare denumire functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbare denumire functie

Societatea la care lucrez face o reorganizare care urmareste si reduceri de personal.Calea aleasa este urmatoarea:se schimba denumirea functiei chiar daca felul muncii si locul de munca ramane neschimbat si te supune la o nou perioada de proba de 90 zile.Dupa perioada de proba te notifica ca ti s-a reziliat CIM.
Este legal ?
Sunt sanse de castig in tribunal impotiva unor asemenea practici?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 19 Octombrie 2016
Cf art 32 Codul Muncii:
(1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
(3) Perioada de proba constituie vechime in munca.

In opinia mea o eventuala actiune in instanta impotriva unei asemenea proceduri s-ar putea indrepta asupra legalitatii acelei noi perioade de proba ,in sensul in care atata timp cat felul muncii a ramas neschimbat nu este vorba despre o schimbare a functiei ce necesita o noua per. de proba,in cf cu exceptia prezentata de art32(2)
Exista de altfel in literatura definitii date felului muncii care vin sa argumenteze ideea:

"Felul muncii este dat de ocupatie, care exprim tocmai functia sau meseria salariatului i care trebuie s se incadreze in Clasificarea Ocupatiilor din Romainia .(Eufemia Vieru, Dumitru Vieru, Dreptul muncii, Editura Lucman, Bucuresti, 2004, pagina 383)"
sau:
"Felul muncii este reprezentat de functia sau meseria exercitat de salariat, cu precizarea pregtirii sau calificrii profesionale .(Vasile Val Popa, Dreptul muncii, Editura All Beckm Bucuresti, 2004, pagina 48)"
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2016
ContSters400311, utilizator
Multumesc pentru raspuns.Este bine dar oarecum tardiv sa ajung la tribunal.Cum pot sa previn aceasta situatie nedorita si sa refuz sa-mi fie schimbata functia(pentru ca fac aceeasi munca la celesi loc de munca)si sa nu ajung in acea noua periada de proba (ilegala dupa parerea mea) si o eventula incetate a CIM in aceasta noua perioada de proba?
Pentru mine este clar de ce apeleaza la art 32 (2): ca sa rezilieze CIM aparent "legal".
Cum pot sa previn sa ajung la mana lor?
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2016
mitabiciclista, utilizator
Cf art 41Codul Muncii :
1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Contractul de munca poate sa va fie modificat doar prin acordul dvs(nu este vorba despre o exceptie in care angajatorul sa poata modifica unilateral cimul)in sensul in care semnati un act aditional pt modificarea felului muncii.(functia)Atata timp cat refuzati semnarea unui astfel de act inseamna ca refuzati schimbarea functiei !
Denumirea functiei nu se schimba , felul muncii nu se schimba , locul de munca nu se schimba.
Se schimba organigrama:"STRUCTURA VECHE" de care apartinea postul meu devine"STRUCTURA NOUA" in noua organigrama.In aceste conditii este legala o noua perioada de proba?
Nu este obligatorie o noua perioada de proba, in situatia mentionata de dvs.

Alte discuții în legătură

Incetare contract - perioada noua proba DianaSonia DianaSonia Buna ziua, Conform codului muncii, Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba florina_cr florina_cr daca un salariat a fost incadrat pe perioada determinata inspector de specialitate,in cadrul compartimentului contabilitate, iar acum se incadreaza perioada ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba În cazul transferului în cadrul aceleiași ... Dan1963 Dan1963 Perioada de proba În cazul transferului în cadrul aceleiași companii, la cerere, dacă se schimba doar locul de munca ( i n cazul meu, magazinul) mai ... (vezi toată discuția)