avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... retributie vicepresedinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

retributie vicepresedinte

Buna ziua
un vecin mi-a spus ca a vorbit cu un presedinte de bloc(nu cel de la noi) vis-a-vis de salariul vicepresedintelui, cum ca acesta nu ar trebui sa incaseze salariu cat timp face interimat.
Intrebarea este unde anume scrie in lege ca vicepresedintele nu are voie sa incaseze salariul si intreb asta deoarece trebuie sa le arat articolul de lege sa nu existe alte discutii si nici banii sa nu dati daca nu este in regula..
multumesc
Cel mai recent răspuns: gerhardt , utilizator 17:11, 15 Decembrie 2020
Dacă a-ți avut președinte cu contract de mandat care din diferite motive nu poate să îndeplinească funcția de președinte acesta poate desemna o persoană din Comitetul Executiv să indeplinescă interimatul cel mult trei luni după care va fi convocată Adunarea Generală pt. alegerea altui președinte .
Odata ce preia interimatul preia și drepturile care au fost conferite președintelui .
Legea 230/2007 cu privire la conducere și adm precum și H.G. 1588/2007 cu privire la normele de aplicare a Legii 230/2007
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art.21
................
(3) Presedintele asociatiei de proprietari este fie candidatul care va obtine cel mai mare numar de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin vointa sa si a majoritatii proprietarilor din cadrul adunarii generale. Presedintele, in situatii deosebite, poate numi temporar dintre membrii comitetului executiv un vicepresedinte caruia ii poate delega atributiile sale.


Functia de vicepresedinte nu este permanenta, iar plata pentru indeplinirea ei pe o perioada determinata de timp ramane la intelegerea presedintelui cu vicele sau, in lipsa presedintelui, intelegerea se face in comitet.

Un presedinte care are nevoie permanent de vicepresedinte, nu mai poate fi numit presedinte si ar trebui inversate rolurile.
Presedintele asociatiei este unul singur indiferent cate blocuri are asociatia respectiva. Asadar nu discutam de presedinte de bloc, pentru ca nu exista asa ceva, ci de presedinte al asociatiei.
Legea 230/2007 prevede ca presedintele (ca si alti membri ai comutetului sau membrii comisiei de cenzori) poate primi indemnizatie in baza contractului de mandat. De aceea nu putem vorbi de salariul presedintelui pentru ca acesta nu este salariat, nu are CIM...
Vicepresedintele este un membru al comitetului executiv desemnat de presedinte atunci cand presedintele nu-si poate exercita functia (boala, plecare in strainatate....).
Legea 230/2007 prevede in art.21(3)
Preşedintele, în situaţii deosebite, poate numi temporar dintre membrii comitetului executiv un vicepreşedinte căruia îi poate delega atribuţiile sale.

Si-atunci este normal ca odata ce vicepresedintele preia atributiunile presedintelui, preia si drepturile acestuia si poate primi indemnizatie asa cum primeste presedintele.
Repet ca sa se inteleaga, orice membru al comitetului poate primi indemnizatie, iar vicepresedintele este membru al comitetului si poate primi indemnizatie. In acest sens ne indruma si art. 32 din legea 230/2007:
Art. 32. - (1) Preşedintele asociaţiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.



Buna ziua
presedintele a demisionat si deocamdata este numit un vice,dar in scurt timp urmeaza adunarea generala extraordinara pentru alegerea presedintelui.
La ultima sedinta de comitet nu s-a discutat si faptul ca se "preda" si renumeratia.
Asta trebuie votata si in sedinta de comitet?
Nu se voteaza nimic. Daca un membru al comitetului a fost desemnat vicepresedinte si face ceea ce facea presedintele pana la adunarea generala, sigur ca poate primi inde,mnizatie asa cum a primit presedintele demisionat. Asta sigur daca presedintele a fost platit si daca vicepresedintele vrea sa fie platit. Daca nu vrea sa fie platit nu-l poate obliga nimeni.

Alte discuții în legătură

Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)
Vicepresedinte asociatie de propridtari Gigel mazilu Gigel mazilu Intr-o asociatie de proprietari functia de vicepresedinte pe perioada de 12 luni cu un salariu mai mare decat restul membrilor comitetului este legala tinand ... (vezi toată discuția)
Alegere presedinte timpuriu timpuriu candidatul pentru functia de presedinte al unei asociatii de propietari deja constituite , trebuie sa fie membru al comitetului executiv ( in legea 230/2007 si ... (vezi toată discuția)