avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Raspundere administrator
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Raspundere administrator

Am mai scris pe acest forum, acum revin cu alta problema. Anul trecut in noiembrie sotul meu a intrat asociat intr-o firma, cu 50%, iar in statut ambii asociati (sotul meu si celalalt) sunt administratori. Aceasta firma functioneaza din 2007. Asociatul avea un contract bun in desfasurare, in constructii, dar nu avea bani sa-l termine, sotul meu urma sa vina cu capital. Este vorba de o firma foarte mica, nu va ganditi la vreun colos. In momentul asocierii acea firma nu avea datorii la stat, dar avea un credit in banca si un sold de casa mare, de vreo 40000 de lei, bani care nu mai existau in realitate (anul 2007 s-a terminat de asemenea cu sold mare in casa, aprox. 20000 lei). Stiu ca a fost o greseala sa nesocotim acest lucru, dar planul de afaceri facut atunci, tinand cont de situatii existente, arata ca puteam acoperi aceasta gaura si sa obtinem si profit. Insa la foarte putin timp dupa asociere, ghinion, criza si-a spus cuvantul, lucrarile s-au sistat, n-au mai fost bani pentru achitarea tva-ului pe ultimul trimestru (facturi emise majoritatea in octombrie, anterior asocierii), vreo 1500 lei...Ingrijorarea mea este legata de:
1. soldul mare de casa - poate fi facut sotul meu raspunzator pentru disparitia banilor? Numele lui nu apare pe nici o retragere numerar din banca, doar pe o depunere de 6000 lei facuta dupa asociere, cand sotul meu a creditat firma (are chitanta)
2. tva-ul - e obligatia sotului sa plateasca tva care provine din facturi anterioare asocierii?
Concret: as dori sa stiu daca asupra sotului meu ar putea exista vreo repercusiune, si la ce mod.
Firma are de plata in continuare impozit forfetar, nu l-am platit din lipsa de bani, as vrea sa fie suspendata firma, dar nu se poate din cauza datoriilor la stat.....Numai incurcaturi......
Multumesc, poate n-am expus destul de clar problema, va ofer orice informatii, dar va rog sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: Ioana Jitian , Consilier juridic 19:00, 25 August 2009
In momentul in care sotul dvs a cesionat o parte din partile sociale(50%) intrand ca asociat si administrator alaturi de prietenul sau , si-a asumat o serie de obligatii si indatoriri printre care si debitele societatii...Nu are importanta ca aceste debite au fost acumulate anterior asocierii! De asemenea , la momentul preluarii celor 50% sotul dvs trebuia sa faca un proces verbal cu respectivul privind situatia de fapt a societatii(lipsa disponibil in caserie desi fugura in registrul de casa, alte deficiente , facturile neachitate , etc)
Ce se poate intampla? Sa intre in incapacitate de plata si sa fie eventual executati de catre creditori!B-)
In caz de faliment bineinteles ca disparitia banilor din casierie este o problema.
In conformitate cu art 138 alin 4 din lege raspunderea este solidara , adica cei doi administratori raspund impreuna ....
Stimata Doamna,
Intr-adeva aveti o mare problema. Si anume soldul mare din casa , disparitia banilor de care are cunostinta sotul dvs. inca din anul 2007, respectiv 2008. Faptul ca este asociat precum si administrator va raspunde solidar cu celalat administrator atat in cazul unui control de fond financiar cat si in cazul unui faliment..... Ce sa va mai spun nu stiu ce pregatire are sotul dvs. s-a uitat pe bilantul anului 2007, 2008, in cazul in care nu are cunostinte solide de contabilitate sfatul meu prietenesc , pana nu este orea tarziu sa consulte un expert contabil. Pe langa lipsa din caserie sa nu aveti si alte surprize mai mari ( vedeti contul imobilizari in curs ) etc....
Ultima modificare: Marți, 25 August 2009
Ioana Jitian, Consilier juridic
Daca se retrage din societate mai pot exista repercusiuni? Si cum trebuie procedat sa-si poata recupera creditarea de aprox. 7000 lei facuta imediat dupa asociere? Regret nespus aceasta situatie, daca nu era criza lucrurile stateau altfel.
Exista posibilitatea sa ramana simplu asociat, fara sa mai fie administrator? Ma gandesc ca daca renunta la societate nu ne vom recupera suma investita. Voi merge la un expert contabil , asa cum m-ati sfatuit, dar sunt foarte ingrijorata, de aceea va cer sfatul. Inainte de asociere am mers si la un avocat, si la un expert, dar nici unul dintre ei nu ne-a pus in garda cu privire la gravitatea situatiei. E adevarat ca atunci lucrurile stateau altfel...

Alte discuții în legătură

Raspunderea unui fost asociat si administrator fannatura fannatura Sotul meu a intrat asociat cu 50% actiuni intr-o firma care era infiintata din 2006, in plus administrator impreuna cu asociatul. S-au asociat in noiembrie ... (vezi toată discuția)
Procedura de schimbare a statutului firmei fannatura fannatura Sotul meu este, incepand cu noiembrie 2008, asociat si administrator impreuna cu celalalt asociat al unei firme. Aceasta firma a acumulat datorii la stat ... (vezi toată discuția)
Posibila retragere asociat, despagubiri, daune laurashield laurashield Buna ziua As dori sa primesc un raspuns competent referitor la urmatoarea situatie: Din anul 2008 luna ianuarie, sint asociata cu 2 parti sociale (total 20 ... (vezi toată discuția)