avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la Soare? Studiu insorire/ umbrire constructie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la Soare? Studiu insorire/ umbrire constructie noua pe hotar comun: cand si cine o face?

Buna ziua,

- Din cauza inaltimii de 10,2 metri si a lungimii de 13 metri (din 18) a constructiei viitoare, consider ca nu va permite însorirea minima pentru casa mea, aflata la distanta de doar 3,5 metri de hotarul comun, pe care se vrea a se face constructia; Acum, exista un garaj de 2,15 m inaltime, construit pe hotarul respectiv si acesta imi umbreste curtea zilnic dupa ora 14 (pe timp de vara).

Mentionez ca este vorba despre parcele mici (~170mp), cu 9m deschidere si ~18m adancime, aflate pe o intrare cu doar 10 case familiare.

- Primaria sustine ca in documentatia tehnica depusa pentru emiterea autorizatiei de construire, exista studiu de insorire pentru evidentierea relatiei cu cladirile si parcelele vecine, cu respectarea conditiilor legale, ...

- Eu nu pot accepta idea cum ca legislatia actuala poate favoriza un proprietar in defavoarea altuia;
De cand am cumparat aceasta casa in 1999, am avut soare toata ziua si lumina artificiala pe timpul noptii (iluminatul public), iar acum, Primaria isi permite sa-mi "fure" drepturile pentru care am platit, invocand legalitatea viitoarei constructi, in conformitate cu prevederile Regulamentului Local de Urbanism, aferent Planului Urbanistic General al Municipiului Bucuresti.

- Cum sa procedez pentru a nu-mi pierde dreptul de proprietate actual, din cauza Primariei, care nu a dat curs cererii mele, de a veni la fata locului pentru a constata realitatea?
- Este datoria mea sau a Primariei, de a face un studiu de insorire, care sa-l confirme sau sa-l conteste pe cel "existent"?
- Se poate calcula anticipat sau trebuie sa astept finalizarea constructiei pentru a face studiul de insorire care sa sustina observatia mea?
- Ce cai exista pentru a modifica prevederile Regulamentului Local de Urbanism, in functie de situatia particulara de la fata locului?

- Aflandu-ma in aceasta situatie critica, va rog sa ma ajutati; Toti cei care cititi, daca aveti experiente asemanatoare sau daca aveti vre-o solutie, nu ezitati sa-mi raspundeti sau sa ma contactati.

- Va multumesc anticipat tuturor pentru ajutor.

Cu respect, Gabriel

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructii aldorin aldorin Cum pot obtine o copie de pe autorizatia de constructie si documenetele aferente in baza carora vecinii spate si fata cladirii mele si-au ridicat si \\" ... (vezi toată discuția)
Studiu de insorire irinaneicu irinaneicu Pe terenul alaturat casei noastre se construieste o casa P+E+M cu inaltime de 10m la distanta de 60 cm de hotar .Casa noastra este numai parter iar constructia ... (vezi toată discuția)
Ridicare bloc fara autorizatie de constructie Andreas111 Andreas111 Buna seara, Va supun atentiei problema mea. Locuiesc intr-un cartier rezidential nou, iar, de vreo 6 luni, in laterul blocului meu, la mica distanta in ... (vezi toată discuția)