avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ridicare bloc fara autorizatie de constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ridicare bloc fara autorizatie de constructie

Buna seara,

Va supun atentiei problema mea. Locuiesc intr-un cartier rezidential nou, iar, de vreo 6 luni, in laterul blocului meu, la mica distanta in aceeasi linie, acelasi dezvoltator care a construit si blocul meu construieste un bloc nou. Mentionez ca apartamentul meu are geamurile pe lateralul blocului cu vedere directa la blocul care se construieste. Din informatiile pe care le am exista un Ordin al Ministerului sanatatii care precizeaza ca distanta minima intre doua cladiri trebuie sa fie minim egala cu inaltimea celei mai inalte sau sa se faca un studiu care sa dovedeasca ca fiecare apartament este luminat minim 1,5h la solstitiu de iarna. Cum distanta dintre blocul meu si cel in constructie este mai mica decat inaltimea cladirii celei mai mici, am depus la primarie o cerere de consultare a documentatiei de autorizare pentru blocul nou pentru a vedea daca exista un studiu. Supriza a fost cand Primaria mi-a raspuns ca nu exista documentatie de autorizare depusa pentru blocul in constructie. Mentionez ca intre timp am fost contactat de catre dezvoltator care aflase ca am depus o solicitare la primarie si a facut presiuni sa o retrag. Intrebarea mea este ce pot face in aceasta situatie, are sens sa-mi bat capul, care ar fi pasi de urmat in continuare? Cei de la Primarie mi-au spus sa fac plangere la Politia Locala, insa nu cred ca ar avea un efect in afara de o viitoare cearta cu dezvoltatorul.

Va multumesc!

Andrei
Cel mai recent răspuns: rmilitaru1 , utilizator 18:37, 19 Aprilie 2016
Aspectul ca autoritatea publica locala a comunicat ca pentru noul imobil nu este eliberata autorizatie de constructie este un fapt grav pentru dezvoltator
Conditionat de interesul dv ,puteti sesiza oficial directia corp control din primarie,inspectoratul de stat in constructii
Se poate lasa cu demolare...
Trimiteti o sesizare pe email: isc@isc.gov.ro, catre Inspectoratul de stat in constructii, cu precizarea adresei. Conform Legii 50/1991, actualizata 2014,
art. 29, "(1)Controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii se exercită de Inspectoratul de Stat în Construcţii, pe întregul teritoriu al ţării, şi de inspectoratele teritoriale ale acestuia, care dispun măsurile şi sancţiunile prevăzute de prezenta lege. (2)Inspectoratul de Stat în Construcţii şi inspectoratele teritoriale pot dispune oprirea executării lucrărilor de construire sau de desfiinţare, după caz, atunci când constată că acestea se realizează cu încălcarea dispoziţiilor legale, a cerinţelor privind asigurarea calităţii în construcţii, fără proiect tehnic ori pe baza unor autorizaţii nelegal emise. (3)Inspectoratul de Stat în Construcţii şi inspectoratele teritoriale încunoştinţează autoritatea administraţiei publice pe teritoriul căreia s-a efectuat controlul asupra constatărilor şi măsurilor dispuse. În această situaţie organele de control ale consiliilor judeţene sau locale, după caz, au obligaţia să urmărească modul de conformare privind cele dispuse de Inspectoratul de Stat în Construcţii.";
art. 35: "(5)Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară."
Dupa plata amenzii si oprirea lucrarilor, dispuse de ISC, dezvoltatorul imobiliar ar mai avea posibilitatea intrarii in legalitate prin obtinerea unei autorizatii de construire; depinde insa si cat de hotarati sunteti dumneavoastra sa opriti emiterea acestei autorizatii; va recomand depunerea unei sesizari semnate (de cat mai multi proprietari de apartamente din blocul dvs.) si catre primarie.
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsuri! Intre timp situatia e evoluat, primaria cred ca s-a autosesizat fiindca am aflat ca dezvoltatorul a fost amendat iar constructia intrerupta momentan. Probabil i s-a interzis sa construiasca pana nu intra in legalitate, desi cativa muncitori sunt pe santier zilnic si fac diverse lucrari mici. Cel mai probabil va intra in legalitate si va continua constructia.
Intre timp am gasit o varianta a PUG-ului orasului in care locuiesc in care spune asa:
- Pentru constructiile cu mai mult de P+4 niveluri retragerea de la limita laterala de
proprietate va fi jumatate din inaltimea cladirii masurata la cornise; distanta se poate
reduce la 1/4 din inaltime, dar nu mai putin de 6,00 m in cazul in care fatadele prezinta
calcane sau atunci cand sunt orientate ferestrele de la dependinte;

Eu din asta inteleg ca distanta dintre cele doua cladiri, cea in care locuiesc si cea in constructie poate fi de minim jumatate din inaltimea cladirii celei mai inalte.
Intrebarea mea este: in aceste conditii Planul Urbanistic General nu se contrazice cu Ordinul Ministerului Sanatatii care precizeaza ca distanta minima intre doua cladiri trebuie sa fie minim egala cu inaltimea celei mai inalte sau sa se faca un studiu care sa dovedeasca ca fiecare apartament este luminat minim 1,5h la solstitiu de iarna? Ce pot face in acest caz?
Ati inteles gresit, distanta intre cladire si limita laterala a terenului (nu a blocului unde locuiti) este minim jumatate din inaltimea la cornise (a cladirii care se construieste, nu a celei mai inalte) si poate fi redusa la 1/4, dar nu mai putin de 6 m. Presupun ca nici blocul in care locuiti nu este pe limita proprietatii, deci distanta dintre blocuri ar trebui se fie de minim 6 m + x m (tot 6?!). Problema este daca blocurile au acelasi dezvoltator, atunci este posibil sa fie o unica parcela de teren, atunci trebuie sa verificati in regulament precizarile cu privire la distanta dintre cladirile edificate pe acelasi lot de teren.

Regulamentul de urbanism al localitatii sau cel zonal poate diferi cu mult de reglementarile MS, tinand cont de specificul locului. De exemplu, daca in zona sunt fatade continue, distanta fata de cladirea vecina se masoara in cm.
In ceea ce priveste insorirea, noi fiind pe paralela de 45 gr N, la echinoctiu soarele se ridica la amiaza la 45 grade fata de linia orizontului; la solstitiul de vara urca spre 60, la cel de iarna coboara spre 30. Asta inseamna ca daca o cladire va fi ridicata in fata alteia, la o distanta egala cu inaltimea, de primavara pana toamna cladirea existenta va fi complet insorita, iar pe perioada sfarsit de toamna-inceput de primavara va avea fata umbrita (partial sau integral) o anumita perioada de timp. Dezvoltatorul ar putea sa fie obligat sa prezinte un studiu de insorire avizat de Directia Regionala de Sanatate Publica. Acest studiu se face de un arhitect cu drept de semnatura.
In ce localitate sunteti?
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2016
DinuX, utilizator

Alte discuții în legătură

Construcție bloc lângă casă. ce condiții trebuie să se respecte? Îmi va fi umbrită aproape toată proprietatea alex.anca alex.anca buna ziua. Stau la casa in Suceava in zona de case. Acum aproximativ un an un dezvoltator imobiliar mi-a cerut aprobarea constructiei unui bloc P+2+M pe ... (vezi toată discuția)
Distanta minima legala intre blocuri Urusag Urusag Necazul de cu seară: ajunsă acasă am văzut limitele gropii pentru fundația blocului care se pare că va înflori chiar lângă balconul meu. Am întrebat ... (vezi toată discuția)
Studiu de insorire georvad georvad Langa locuinta mea se construieste o cladire inalta care imi anuleaza posibilitatea de a avea toate incaperile luminate cu lumina naturala directa sau difuza ... (vezi toată discuția)