avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta minima legala intre blocuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta minima legala intre blocuri

Necazul de cu seară: ajunsă acasă am văzut limitele gropii pentru fundația blocului care se pare că va înflori chiar lângă balconul meu. Am întrebat vecinii adunați și speriați și se pare că se va construi p+2+m. Vă cer ajutorul celor care se pricep și mă pot lumina cam ce aș avea de făcut pentru a-i impiedica să construiască depășind limitele admise de lege.

Până acum știu așa(vă rog să mă corectați dacă-i cazul):

- Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, care la art. 3 precizează: (1) Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1½ ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate. (2) În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin. (1).
- trebuie să fie minim 2 m între colțul cel mai exterior al balconului(al meu în cazul acesta) și punctul cel mai apropiat de linia de hotar existent pe suprafața zidului în care s-a deschis vederea
- sunt aproape sigură de faptul că PUG-ul localității în care locuiesc nu a fost reînnoit în termenul legal de maxim 10 ani. În acest caz autorizația de construcție este valabilă?
- PUZ-ul bate PUG-ul? Aud si vad fel de fel de povești în localitatea unde stau și mă îngrozesc la ideea că pe baza unui PUZ oarecare + "plicul aferent" oferit urbanistului din primărie, se poate cere un POT/CUT mai mare decât cel prevăzut în PUGul inițial. Acest PUZ nou nu trebuia aprobat în sedință publică?
- parcările, calea de acces pentru pompieri, amplasarea ghenei de gunoi, spațiu verde sunt obligatorii. Cât de aproape e bloc trebuie să ajungă mașina de pompieri?
Și o ultimă întrebare: eu ca și persoană fizică pot avea acces la dosarul pentru autorizația de construcție pentru terenul vecin?

Mulțumesc pentru răbdare și toleranța la lungimea mesajului.
Cel mai recent răspuns: mliviu86 , utilizator 10:47, 29 Ianuarie 2018
plangere prealabila impotriva autorizatiei de construire-la primarie
actiune in instanta: 1 pentru suspendarea executarii autorizatiei si una pentru anularea acesteia, pana la solutionarea cererii de anulare. si ordonanta presedintiala pentru oprirea lucrarilor. va trebui sa actionati repede, pana se ridica imobilul respectiv. succes!
Solicitați de la primărie copie după AC și CU a construcției respective. Aveți dreptul deoarece sunt informații publice. (L.544/2001)
Acolo sunt înscrise și eventualele obligații pe care le are beneficiarul construcției -în special, fiind o construcție nouă, va fi obligat la obținerea unui acord din partea vecinilor.
Mai departe, vedeți care este regimul de înălțime al noii clădiri și limita de amplasare a acestuia . Ș i în funcție de aceste lucruri, certe, vă veți putea adresa întâi Primăriei și apoi instanței.pentru eventual, sistarea construcției.
Buna ziua,
Apropo de acest subiect, am si eu o problema similara cu o constructie care se ridica foarte aproape de blocul in care locuiesc, de catre acelasi dezvoltator care a ridicat si blocul in care locuiesc.
Am cerut la primarie AC si CU, si le-am primit, dar am nevoie de ajutor juridic pentru interpretare si concluzie daca sunt respectate toate legile in vigoare si cel mai important, cum ma va afecta pe mine noua constructie.
Ma poate ajuta un consultant de pe forum?

Multumesc!
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu vecinii mariusmeee mariusmeee Buna ziua, am niste vecini problematici, care si-au construit o casa.Vreau sa va intreb urmatoarele : 1).ce distanta trebuie sa fie intre o casa nou ... (vezi toată discuția)
Ridicare bloc fara autorizatie de constructie Andreas111 Andreas111 Buna seara, Va supun atentiei problema mea. Locuiesc intr-un cartier rezidential nou, iar, de vreo 6 luni, in laterul blocului meu, la mica distanta in ... (vezi toată discuția)
Fereastra vedere obturata s_cris s_cris Buna ziua, as dori daca se poate sa imi raspundeti referitor la urmatoarea problema. Locuiesc intr-un bloc nou construit intr-un cartier de case. Eu locuiesc ... (vezi toată discuția)