avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema cu vecinii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema cu vecinii

Buna ziua, am niste vecini problematici, care si-au construit o casa.Vreau sa va intreb urmatoarele :
1).ce distanta trebuie sa fie intre o casa nou construita si alta casa existenta ?
2).pt. ca acoperisul casei nou construite este lipit de casa mea ,nu mai are unde sa puna burlanul colector de apa
3).are voie sa isi faca geam de vizibilitate care sa se vada drept in curtea mea?

Va rog din suflet sa ma lamuriti cu aceste probleme si sa imi spuneti cui sa ma adresez in aceasta situatie data. Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: mariusmeee , utilizator 11:08, 13 Iulie 2016
Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

Limite pentru ferestre
Şi în ceea ce priveşte plasarea ferestrelor sunt prevăzute reguli stricte. De exemplu, potrivit art. 614, este obligatorie respectarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul vecinului (îngrădit sau neîngrădit) şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări, ce ar fi orientate către acest fond.
Dar, potrivit art. 616, se pot deschide ferestre de lumină, fără limită de distanţă, dacă acestea sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre casa/ograda învecinată.
Si cui ma pot adresa in aceasta situatie ?
In completare, Art. 3
(1) Amplasarea cladirilor destinate locuintelor trebuie sa asigure insorirea acestora pe o durata de minimum 1 1/2 ore la solstitiul de iarna, a incaperilor de locuit din cladire si din locuintele invecinate.
(2) In cazul in care proiectul de amplasare a cladirilor evidentiaza ca distanta dintre cladirile invecinate este mai mica sau cel putin egala cu inaltimea cladirii celei mai inalte, se va intocmi studiu de insorire, care sa confirme respectarea prevederii de la alin. (1).
[ link extern ] .
Va puteti adresa primariei- urbanism, ca , probabl, nu s-a respectat legislatia privind autorizatia de constructie sau instantei de judecata
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2016
Marian Bucur, Avocat
Potrivit art. 612 din Codul Civil, orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 cm faţă de linia de hotar (care desparte cele două proprietăţi), dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism. Aşadar, între cele două construcţii, distanţa minimă este de 120 cm.

nu inteleg de fapt ... distanta dintre casa mea si cea noua construita trebuie sa fie 60 cm sau 120 cm ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructia noua a vecinului mi-a luat lumina soarelui pe tot parcursul zileibuna ziua. langa casa mea s-a ridicat o cladire p+1. de la casa ... anla2 anla2 Buna ziua. Langa casa mea s-a ridicat o cladire P+1. De la casa mea pana la hotar e o distanta de 1,4 m care acopera picatura streasinei si am 2 ferestre. ... (vezi toată discuția)
Distanta dintre gardul meu si casa vecinului picu_mihai picu_mihai buna ziua!Ma numesc mihai si sunt din oras pantelimon....actualul proprietar care a luat ternul de langa mine si_a facut casa pe toata suprafata terenului(cea ... (vezi toată discuția)
spatiu minim lasat intre o casa mea pe hotar si o alta casa care se construieste 1mitubisi2 1mitubisi2 Buna ziua, Va rog sa ma informati in legatura cu urmatoarele: Casa mea se afla construita pe hotar. Lipita de casa mea, se afla alta casa, care urmeaza a fi ... (vezi toată discuția)