buna ziua!Ma numesc mihai si sunt din oras pantelimon....actualul proprietar care a luat ternul de langa mine si_a facut casa pe toata suprafata terenului(cea ce e ilegal) si are peretele casei lui care da exact in strada fara gard...problema mea e ca distanta dintre gradul meu si casa lui a lasat o distanta de 30 de cm hai max 50 cmm...el ca sa poate sa faca o reparatie a 2 laturi ale casei lui (sa tencuiasca...izoleze casa ect.) trebuie sa imi dea mie gradul jos...am fost la primarie cand a ridicat pereti casei....primaria ia dat amenda 100 de mil...si nu ia dat autorizatie de construire ink(da cu bani poate sa io dea aici in pantelimon...orice e posibil) mai nou e k si_a facut si o fereastra care da in curtea mea...eu vreau sa il dau in judecata pt nerespectarea distantei dintre gardul meu .....ce sanse am de castig??
1) considerând că vecinul dvs. a construit casa în timpul valabilității :
a) vechiului C.Civil, art. 611 - Unul din vecini nu poate face, fără consimţământul celuilalt, nici într-un chip, fereastră sau deschidere într-un zid comun.
Art. 612 - Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietăţii îngrădite sau neîngrădite a vecinului său, de nu va fi o distanţă de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi şi proprietatea vecină.
Art. 613 - Nimeni nu poate avea vederi piezişe pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanţă de şase decimetri.
Art. 614 - Distanţa de care este vorba în cele două articole precedente se socoteşte de la faţa zidului, pe care s-a deschis vederea şi, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafară până la linia de despărţire a celor două proprietăţi.
b) mai rețineți vă rog și cerințele Ordinul nr.536/1997, art. 2 - amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc.
2) pe Noul Cod Civil : art. 612
Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
3) dacă nu puteți găsi o cale de rezolvare, solicitați în instanță obligarea vecinului la demolarea pe proprie cheltuială a abuzivului imobil.
Ajutor
odyle
Buna ziua
am o casa cu Lg 112 si acuma ne certam cu vecinu ptr ca nu ne lasa sa mergem pe la el in curte sa reparam spatele casei
cati mteri avem dreptul in ... (vezi toată discuția)
Geamuri mate
sotir
distanta dintre gardul vecinilor si casa mea este de 30 de cm vor avea castig de cauza an instanta dak eu am geamuri mate catre ei????
(vezi toată discuția)