avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructia noua a vecinului mi-a luat lumina soarelui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructia noua a vecinului mi-a luat lumina soarelui pe tot parcursul zileiBuna ziua. Langa casa mea s-a ridicat o cladire P+1. De la casa ...

Buna ziua. Langa casa mea s-a ridicat o cladire P+1. De la casa mea pana la hotar e o distanta de 1,4 m care acopera picatura streasinei si am 2 ferestre. Vecinul care a ridicat cladirea noua a lasat o distanta de 0,50 m marit ulterior la 0,70 m si in felul acesta mi-a luat toata lumina pe tot parcursul zilei. De la primarie mi s-a spus ca nu exista reglementari privind lumina soarelui. L-am rugat pe vecin sa nu- mi ia total lumina iar raspunsul a fost: ,,daca dv aveti o casa inalta de 14 m de ce eu nu am dreptul sa fac una de 12?! ,, Astfel a construit casa iar eu nu mai am lumina suficienta pe tot parcursul zilei. De soare nici nu mai poate fi vorba. De indreptat situatia nu stiu cum se mai poata, ca deja constructia a fost finalizata. Vreau insa sa stiu daca este legal si daca chiar s-a eliminat din lege prevederea privind lumina soarelui. Va multumesc pentru eventualele lamuriri.
Cel mai recent răspuns: turcu.razvan , utilizator 12:03, 21 Iulie 2023
Buna ziua!
Gasiti legea constructiilor in link-ul atasat.
Despre lumina soarelui nu am vazut sa scrie ceva.
[ link extern ]
[ link extern ]
Articolul 3
(1) Amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore la solstițiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire și din locuințele învecinate.
(2) În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidențiază că distanța dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puțin egală cu înălțimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin. (1).
(3) În cazul învecinării cu clădiri cu fațade fără ferestre, respectiv calcan, prevederile alin. (1) se aplică doar pentru pereții cu ferestre, cu respectarea dreptului la însorire a încăperilor de locuit ale celui mai vechi amplasament.
(la 21-08-2018, Articolul 3 din Capitolul I a fost completat de Punctul 4, Articolul I din ORDINUL nr. 994 din 9 august 2018, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 720 din 21 august 2018 )

[ link extern ]

Articolul 615
Distanța minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.
(3) Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanța, și în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie.
Articolul 616
Fereastra de lumină
Dispozițiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-și deschide, fără limită de distanță, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Geam spre curtea mea sorana katona sorana katona Vecinul care si-a construit casa lipita de gard, cladirea lui cu un etaj e chiar gardul are voie sa faca geam inspre noi, dimensiuni? (vezi toată discuția)
Limita casa fata de vecin laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa cu ferestre catre vecin.La ce distanta o pot construi?Pe acea parte vecinul meu are deja casa facuta la distanta de 1m fata de ... (vezi toată discuția)
Deschidere către vecinatate Lucian44 Lucian44 Buna ziua. Este permisă vreo deschidere in peretele casei vecinului, perete limita de proprietate, care da către proprietatea mea? Multumesc. (vezi toată discuția)