avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Buna seara!
Supun atentiei dv problema mea.Sunt persoana cu handicap din nastere(grad 2 accentuat)iar actualmente am 20 ani vechime in campul muncii.Doresc sa stiu cum,in ce conditii ma pot pensiona si in ce marja s-ar situa pensia?De asemenea doresc sa stiu daca ma pot angaja la o societate privata cu contract de colaborare sau de munca in cazul in care sunt pensionar?Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: SIHASTRU36 , utilizator 09:19, 27 August 2016
Precizati:
Sexul
Luna si anul nasterii
Sex: masculin.
Noiembrie 1973
Legea 263/2010

Articolul 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:

b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;

Conditii de indeplinit pentru a beneficia de prevederile de mai sus:

Varsta 55 de ani
Stagiu in conditii de handicap accentuat preexistent calitatii de asigurat 23 de ani si 4 luni.
Prin urmare as mai avea 3 ani si 4 luni de prestat in campul muncii?As vrea sa mai stiu in ce cuantum ar fi pensia si daca ma pot angaja la privat in eventualitatea in care as gasi o astfel de oportunitate?
Cuantumul pensiei nu vi-l poate spune nimeni.
Depinde de forte multe date si elemente
Daca va pensionati pe art.58 lit.b) puteti sa lucrati oriunde vreti in continuare
Este pensie de limita de varsta
Pensia de limita de varsta se poate cumula cu alte venituri fara limita.

Alte discuții în legătură

Cand si cum pot solicita pensie? geomit geomit Buna ziua! Doresc o informatie. Sunt cadru didactic. Am o vechime 20 de ani si un handicap mediu preexistent calitatii de asigurat. Am inteles ca legislatia ... (vezi toată discuția)
Pensionare 234 234 sunt nascuta in 12.02.1959 sex f am vechime in munca 31 ani si 9 luni am grad de handicap II-scleroza multipla stie cineva daca ar fi sa ma pensionez as ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta pensionare - handicap grad iii amphora amphora Buna ziua, Sunt nascuta in februarie 1957, am o vechime de 31 ani si 1 luna (stagiu integral de cotizare) si certificat de handicap grad III; doresc sa ma ... (vezi toată discuția)