avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara - absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara - absente nemotivate

buna ziua!
intrucat art. 52, alin. 1 lit a) din codul muncii s-a abrogat ce fac in cazul salariatului caruia i s-a intocmit un referat ptr absente nemotivate? il convoc la sediu ptr clarificarea situatiei , pana atunci ii tin contractul suspendat pentru absente nemotivate si apoi ii incetez contractul ptr ca in cazul meu sigur nu se va prezenta?
este corect asa? multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 16:23, 26 August 2016
care ar fi temeiul de drept pentru suspendarea in cazul absentelor nemotivate?
in cazul absentelor nemotivate se suspenda ctr conf. art 51 alin 2 C. muncii, daca salariatul absenta mai mult de 3 zile se suspenda ptr cercetare disciplinara art. 52 alin1 lit a codul muncii, articol ce a fost calificat drept neconstitutional. Nu stiu exact care este procedura acum
Urmati procedura reglementata de art 251(2)(3)Codul Muncii:,

(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Atata timp cat angajatul dvs nu se [prezinta la convocare fara un motiv obiectiv,puteti trece la aplicarea masurii disciplinare pe care doriti sa o aplicati ,fara cercetare disciplinara,adica din cate inteleg veti procea la desfacerea cim.
Cred ca aveti stipulat si in RI faptul ca absentarea nemotivata este considerata abatere disciplinara (care conduce la desfacerea cim cf art 61a CM.)
Pana la clarificare ,mentineti cim suspendat pt absentare nemotivata.
multumesc frumos! asa m am gandit si eu, acesta era si temeiul desfacerii cim art 61 a) CM dar mai doream o parere sa stiu daca procedez corect.
centru_cta a scris:

in cazul absentelor nemotivate se suspenda ctr conf. art 51 alin 2 C. muncii, daca salariatul absenta mai mult de 3 zile se suspenda ptr cercetare disciplinara art. 52 alin1 lit a codul muncii, articol ce a fost calificat drept neconstitutional. Nu stiu exact care este procedura acum



1.Unde ati gasit chestiunea cu 3 zile de absentare?Eu stiu ca aceste aspecte se reglementeaza prin RI..


art51(2)Codul Muncii:

2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.


2.DECIZIA nr. 261 din 5 mai 2016 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
- suspendă pentru 45 de zile dispoziţiile art. 52 alin. (1) lit. a) (termenul s-a împlinit la 22 august 2016) după care operează prevederile art. 147 din Constituţie


ARTICOLUL 147
(1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.


Art,este 52(1)lit a este abrogat !

Alte discuții în legătură

Desfacere cim MariaRamona MariaRamona Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare? (vezi toată discuția)
Absente nemotivate RuxandraLarisa RuxandraLarisa Va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste absentele nemotivate. Este obligatorie suspendarea contractului de munca in revisal?am intalnit diverse pareri si nu ... (vezi toată discuția)
Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara , Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)