avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul pensie anticipata partiala

Calculul pensiei anticipate partial .....se face lunar, adica aceasta creste in fiecare luna, sau se stabileste o data-la iesirea la pensie anticipata partial si se pastreaza valoarea asta toata perioada pana la calculul pensiei de limita de varsta ?
Cel mai recent răspuns: silverlining , utilizator 06:50, 29 August 2016
Valoarea pensiei anticipate se stabileste o singura data prin decizia de pensionare si se pastreaza pe toata durata perioadei de acordare.

Cum se obtine procentul cu care se inmulteste valoarea punctului de pensie pentru a calcula pensia?
Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Legea 263/2010
art.94
(1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
......

art.95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 56-59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile de cotizare complete prevăzute la aceste articole.
(3) În cazul persoanelor care realizează stagii de cotizare în mai multe situaţii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situaţiile respective.
(4) La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual şi a punctajului lunar se utilizează 5 zecimale.

art.96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
(3) În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre contribuţia datorată la sistemul public de pensii şi contribuţia prevăzută de lege pentru condiţii normale de lucru.
(4) Pentru lunile pentru care Institutul Naţional de Statistică încă nu a comunicat câştigul salarial mediu brut se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câştig salarial mediu brut comunicat.
La ce foloseste faptul ca anii de facultate facuti la zi sunt considerati perioada contributiva daca saunt luati in considerare doar pentru pensia limita de varsta, caci oricum la varsta de pensionare de 65 de ani se vor aduna cu mai mult de 8 ani peste 35 de ani de munca, adica aproximativ 47 de ani de munca?
Facultatea este stagiu asimilat si intra doar calculul pensiei de limita de varsta si in cea de invaliditate.
Nu este perioada contributiva.

Legea 263/2010

Articolul 3
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;


Articolul 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata sau partial anticipata alina84mrc alina84mrc Buna ziua! Daca o persoana de 56 de ani cu o vechime in munca de 32 de ani,din care 17 ani si 10 luni cu grupa a 2-a,doreste sa se pensioneze antcicipat,sau ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata master25 master25 Buna ziua! Sunt nascuta in 25 octombrie 1956, sunt cadru didactic din 1 septembrie 1976 pana in prezent. Din toti acesti ani, am lucrat 8 ani cu o jumatate de ... (vezi toată discuția)
Pensionare ruxandraIonescu ruxandraIonescu Sunt nascuta in iunie 1956. Am vechime 39 de ani. Studii superioare. La ce varsta pot iesii la pensie? Cum se calculeaza pensia? Pe baza ultimilor 10 ani? ... (vezi toată discuția)