avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata sau partial anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata sau partial anticipata

Buna ziua! Daca o persoana de 56 de ani cu o vechime in munca de 32 de ani,din care 17 ani si 10 luni cu grupa a 2-a,doreste sa se pensioneze antcicipat,sau partial anticipat,ce anume trebuie sa faca? Care ar fi varsta si cum se calculeaza pensia lunara? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 22:47, 4 Aprilie 2013
Trebuie sa precizati si sexul persoanei, sunt varste si stagii de cotizare diferite pentru femei si barbati.
Pensia nu se poate calcula fara toate datele din cartea de munca.
Da,imi cer scuze.Este vorba de un barbat.
Un barbat de 56 de ani poate iesi la pensie limita de varsta la 65 de ani.
Pentru pensia anticipata sau anticipata partiala este nevoie de realizarea stagiului complet prevazut de lege, adica 35 de ani.
Stagiul realizat pana in prezent = 32 ani + stagiul suplimentar pentru grupa 4 ani 3 luni = 36 ani 3 luni.

Pensie limita de varsta standard: la 65 de ani.
Pensie limita de varsta cu reducere pentru grupa de munca: la 61 de ani si 6 luni (beneficiaza de o reducere de 3 ani si 6 luni)
Pensie anticipata partiala: la 60 de ani, cu 45% penalizare.
Pensie anticipata: nu are dreptul, in acest caz este necesar un stagiu de cel putin 43 de ani.
Daca indeplineste conditia de stagiu de 35 de ani,fara stagiu asimilat(armata)penalizarea va fi de 13,5%.

Legea 263/2010


6 - Calculul pensiilor

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.


Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.

(4) La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual si a punctajului lunar se utilizeaza 5 zecimale.

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
(3) In situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit in conditiile prezentei legi se corecteaza cu raportul dintre contributia datorata la sistemul public de pensii si contributia prevazuta de lege pentru conditii normale de lucru.
(4) Pentru lunile pentru care Institutul National de Statistica inca nu a comunicat castigul salarial mediu brut se utilizeaza, pentru intreaga luna, ultimul castig salarial mediu brut comunicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie anticipata partiala silverlining silverlining Calculul pensiei anticipate partial .....se face lunar, adica aceasta creste in fiecare luna, sau se stabileste o data-la iesirea la pensie anticipata partial ... (vezi toată discuția)
Pensionare ruxandraIonescu ruxandraIonescu Sunt nascuta in iunie 1956. Am vechime 39 de ani. Studii superioare. La ce varsta pot iesii la pensie? Cum se calculeaza pensia? Pe baza ultimilor 10 ani? ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala feliciatimisoara feliciatimisoara Felicia 11-12-1958 timisoara , am 56 de ani , 36,6 ani de lucru cu tot cu somaj , doresc sa stiu daca pot iesi la pensie anticipat si cat va fi diminuarea , ... (vezi toată discuția)