avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conditie de angajare in serviciu: sa fii persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conditie de angajare in serviciu: sa fii persoana fizica cu CIF

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in clarificarea unei decizii.

Am sustinut un interviu ptr angajare in serviciu.

Am fost acceptat, insa mi se cere sa ma inregistrez la administratia financiara ca persoana fizica care desfasoara activitati independente ( DECLARATII 070 si respectiv 220 ) si sa obtin un CIF, dupa care putem semna proceduri contractuale de angajare.

INTREBARI

Ce responsabilitati, obligatii si riscuri imi asum in plus?
Ma avantajeaza un astfel de procedeu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:39, 31 August 2016
Ca persoana fizica fara a fi inregistrat la Adm.Fin. puteti incheia contracte individuale de munca.

Mi se pare o procedura mai complexa pentru dvs... intrucat , probabil ca se va incheia un contract de prestari servicii si nu un c.i.m.
user43 a scris:

Buna ziua,

...

Am fost acceptat, insa mi se cere sa ma inregistrez la administratia financiara ca persoana fizica care desfasoara activitati independente ( DECLARATII 070 si respectiv 220 ) si sa obtin un CIF, dupa care putem semna proceduri contractuale de angajare.

INTREBARI

Ce responsabilitati, obligatii si riscuri imi asum in plus?
Ma avantajeaza un astfel de procedeu?

RESPONSABILITATI:

1.Aveti obligatia conducerii activitatii in partida simpla care presupune inregistrarea incasarilor si platilor in registrul de incasari si plati sau registrul de evidenta fiscala.

2.Aveti obligatia de a plati impozitele si taxe,astfel:
Persoanele Fizice Independente ca si PFA-urile au au acelasi regim de impozitare cu exceptia faptului ca nu pot fi impozitate la norma de venit, (Cf art. 69 cod fiscal 2016).
- impozitul pe veniturile din activitati independente in cota de 16%,
-contributia la sistemul public de asigurari de sanatate – CASS – in cota individuala de 5.5% ,
- dupa caz, contributia la sistemul public de pensii –CAS – in cota individuala de 10,5% sau in cota integrala de 26.3%.

3.Ca si in cazul PFA, si PFI-urile trebuie sa evite situatia in care desfasoara activitate dependenta ,asa dupa cum e definita de CF.

Nu va avantajeaza pt ca implica niste responsabilitati suplimentare care nu ar exista in cazul in care ati fi angajat,in schimb va confera mai multa libertate decizionala, flexibilitate in organizarea timpului de munca

@freeelis:
"persoana fizica fara a fi inregistrat la Adm.Fin. puteti incheia contracte individuale de munca."

Nu este adevarata aceasta afirmatie ,persoana fizică, în calitate de angajator, se înregistrează la Administraţia fiscală prin depunerea formularului 020.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2016
ContSters400311, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul detaliat oferit
M-am referit la calitatea de angajat si nu la cea de angajator...asa ca afirmatia mea este corecta. (initiatorul topicului se angajeaza, nu angajeaza ca sa ma refer la inregistrarea la organele fiscale ca angajator).
Cornel Vasile, Consilier juridic
sunt in calitatea de posibil angajat, nu angajator.
user43, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa - modalitate de impozitare ariadna661 ariadna661 Buna seara. Am o intrebare referitoare la sistemul de impozitare pentru PFA. Eu sunt medic si sunt inregistrata cu CIF la Administratia Financiara. Am cerut ... (vezi toată discuția)
Medicul - pfi sau cabinet individual Lorena Chirila Lorena Chirila ARt. 380 al. (1) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prevede faptul ca medicii pot lucra si ca PFI, daca sunt inscrisi in Colegiul ... (vezi toată discuția)
Contabilitate intreprindere individuala neculaiemilian neculaiemilian Am infiintat o intreprindere individuala neplatitoare de tva cu norma fixa de venit va rog sa imi spuneti daca imi mai trebuie freun tip de registru contabil ... (vezi toată discuția)