user43 a scris:
Buna ziua,
...
Am fost acceptat, insa mi se cere sa ma inregistrez la administratia financiara ca persoana fizica care desfasoara activitati independente ( DECLARATII 070 si respectiv 220 ) si sa obtin un CIF, dupa care putem semna proceduri contractuale de angajare.
INTREBARI
Ce responsabilitati, obligatii si riscuri imi asum in plus?
Ma avantajeaza un astfel de procedeu?
RESPONSABILITATI:
1.Aveti obligatia
conducerii activitatii in partida simpla care presupune inregistrarea incasarilor si platilor in registrul de incasari si plati sau registrul de evidenta fiscala.
2.
Aveti obligatia de a plati impozitele si taxe,astfel:
Persoanele Fizice Independente ca si PFA-urile au au acelasi regim de impozitare cu exceptia faptului ca nu pot fi impozitate la norma de venit, (Cf art. 69 cod fiscal 2016).
- impozitul pe veniturile din activitati independente in cota de 16%,
-contributia la sistemul public de asigurari de sanatate – CASS – in cota individuala de 5.5% ,
- dupa caz, contributia la sistemul public de pensii –CAS – in cota individuala de 10,5% sau in cota integrala de 26.3%.
3.Ca si in cazul PFA, si
PFI-urile trebuie sa evite situatia in care desfasoara activitate dependenta ,asa dupa cum e definita de CF.
Nu va avantajeaza pt ca implica niste responsabilitati suplimentare care nu ar exista in cazul in care ati fi angajat,in schimb va confera mai multa libertate decizionala, flexibilitate in organizarea timpului de munca
@freeelis:
"persoana fizica fara a fi inregistrat la Adm.Fin. puteti incheia contracte individuale de munca."
Nu este adevarata aceasta afirmatie ,persoana fizică, în calitate de angajator, se înregistrează la Administraţia fiscală prin depunerea
formularului 020.