avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Medicul - PFI sau cabinet individual
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Medicul - PFI sau cabinet individual

ARt. 380 al. (1) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prevede faptul ca medicii pot lucra si ca PFI, daca sunt inscrisi in Colegiul Medicilor si se inregistreaza la administratia financiara.
Cand am sunat la Colegiul Medicilor Iasi sa cer detalii, mi-au spus ca ei n-au auzit de asa ceva si ca medicii pot profesa independent doar daca-si fac cabinet.
Stiti ceva in acest sens?
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 22:55, 8 Aprilie 2009
Asa este cum ti-au spus cei de la Colegiu - am incheiat la un moment dat niste contracte cu srl-uri constituite de medici (imi amintesc ca am verificat atent atunci legislatia si am ajuns la concluzia ca era legal asa, cu srl-uri - cabinete), desi art. 377 prevede ca acestia isi pot desfasura activitatea ca salariati sau independenti.
Am sunat la Finante si mi s-a spus ca e perfect aplicabil art. 380 din Lg 95/2006...
Ideea cu cabinetul nu-mi convenea pt. ca e nevoie si de autorizatie pt. sediu, desi medicii nu profeseaza propriu-zis la cabinetul individual, ci colaboreaza cu alte cabinete, clinici, etc. (in speta, eu am nevoie de medici colaboratori la o clinica de radiologie, deci nu prea ar avea cum sa-si faca cabinet individual cu sediul la ei acasa sau aiurea).
Aha, deci cei de la Finante ti-au spus ca intr-adevar medicii se pot inregistra la adm. fin. si pot incheia contracte cu clinica respectiva ... e bine de retinut (eu in contractele respective le asiguram un sediu unde sa isi desfasoare activitatea intrucat ei aveau trecut la registru ca isi desfasoara activitatea la terti).
Sotul meu este medic si tocmai s-a inregistrat la Finante ca pfi. Nimeni nu stie nimic, nicaieri nu scrie nimic despre treaba asta. A incheiat un contract cu o clinica particulara, lor trebuie sa le emita factura. Ce am inteles in mare este ca va tine conta in partida simpla. Nu inteleg pentru ce, daca tot plateste impozit pe venit (nu se stie cand, in ce baza, ce declaratii). Va rog daca s-ar putea sa ma lamuriti si pe mine ce trebuie sa faca mai departe. A obtinut de la Adm. Financiara o foaie, ca cea de inregistrare in scopuri de tva, cu numele lui ca persoana fizica si un c.u.i. Nu e platitor de tva, insa nu e nici ca un pfa. Unde gasesc ceva sa ma lamureasca cu aceasta persoana fizica individuala? Nu e decat pfa, sau asociatie familiala sau pers. fiz. ca intreprindere individuala, dar nici aceasta ultima varianta nu corespunde cu ce e el acum! Nimeni nu stie nici in administratia financiara! #-o Eu cred ca e o incropeala de ici de colo, insa nu stim ce facem mai departe, se declara ceva, ce se declara, tin doar reg. de incasari si plati, cu toate ca nu vad de ce ar inregistra vreo cheltuiala daca tot plateste impozitul doar la venit. :O Astept cu nerabdare macar cateva idei de pornire, multumindu-va anticipat!:sorry:
Citez dintr-un mesaj anterior:
-------
Activitatea de medic este reglementată prin norme speciale care derogă de la dreptul comun. Există, de pildă, reglementări specifice pentru medici stomatologi, medici de familie, medici specialişti în medicina muncii etc. PFA se utilizează acolo unde nu există o reglementare specială (v. articolul 1 (2) din OUG 44/2008).

În principiu, cadrul în care puteţi funcţiona independent este cabinetul medical; mai există, însă, şi alte forme prevăzute de lege:


OG 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale
[ link extern ]
Articolul 1
(3) Profesia de medic, ca profesie liberală, poate fi exercitată în cadrul cabinetului medical în una dintre următoarele forme:
a) cabinet medical individual;
b) cabinete medicale grupate;
c) cabinete medicale asociate;
d) societate civilă medicală.


Trebuie să ţineţi cont şi de:

Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
[ link extern ]
Articolul 406
(3) Colegiul Medicilor din România avizează înfiinţarea cabinetelor medicale private, indiferent de forma lor juridică, şi participă, prin reprezentanţi anume desemnaţi, la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor din unităţile sanitare publice.

-------

Într-adevăr, articolul 380 (3) menţionează posibilitatea ca medicii să profeseze ca "persoane fizice independente". Problema cu această menţiune este că în legislaţia curentă (v. OUG 44/2008) ea nu mai există şi nu exista nici la data adoptării ei (2006). Nu mai avem cadru juridic pentru "PFI", iar asimilarea lor automată cu PFA este foarte discutabilă.

Alte discuții în legătură

Medicul poate fi pfi?-legislatie ultima ora ema.1 ema.1 Buna ziua. As dori sa stiu daca in conformitate cu legislatia de ultima ora, medicul poate fi PFI ,putand sa incheie contracte prestari servicii medicale ... (vezi toată discuția)
Pfa - modalitate de impozitare ariadna661 ariadna661 Buna seara. Am o intrebare referitoare la sistemul de impozitare pentru PFA. Eu sunt medic si sunt inregistrata cu CIF la Administratia Financiara. Am cerut ... (vezi toată discuția)
Kinetoterapeut pfi siempreska siempreska Buna seara! Un absolvent de kinetoterapie doreste sa incheie un contract de prestari-servicii cu un spital; in ce forma poate lucra legal? Am inteles ca o ... (vezi toată discuția)