Citez dintr-un mesaj anterior:
-------
Activitatea de medic este reglementată prin norme speciale care derogă de la dreptul comun. Există, de pildă, reglementări specifice pentru medici stomatologi, medici de familie, medici specialişti în medicina muncii etc. PFA se utilizează acolo unde nu există o reglementare specială (v. articolul 1 (2) din OUG 44/2008).
În principiu, cadrul în care puteţi funcţiona independent este cabinetul medical; mai există, însă, şi alte forme prevăzute de lege:
OG 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale
[ link extern ]
Articolul 1
(3) Profesia de medic, ca profesie liberală, poate fi exercitată în cadrul cabinetului medical în una dintre următoarele forme:
a) cabinet medical individual;
b) cabinete medicale grupate;
c) cabinete medicale asociate;
d) societate civilă medicală.
Trebuie să ţineţi cont şi de:
Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
[ link extern ]
Articolul 406
(3) Colegiul Medicilor din România avizează înfiinţarea cabinetelor medicale private, indiferent de forma lor juridică, şi participă, prin reprezentanţi anume desemnaţi, la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor din unităţile sanitare publice.
-------
Într-adevăr, articolul 380 (3) menţionează posibilitatea ca medicii să profeseze ca "persoane fizice independente". Problema cu această menţiune este că în legislaţia curentă (v. OUG 44/2008) ea nu mai există şi nu exista nici la data adoptării ei (2006). Nu mai avem cadru juridic pentru "PFI", iar asimilarea lor automată cu PFA este foarte discutabilă.