ARt. 380 al. (1) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prevede faptul ca medicii pot lucra si ca PFI, daca sunt inscrisi in Colegiul Medicilor si se inregistreaza la administratia financiara.
Cand am sunat la Colegiul Medicilor Iasi sa cer detalii, mi-au spus ca ei n-au auzit de asa ceva si ca medicii pot profesa independent doar daca-si fac cabinet.
Stiti ceva in acest sens?
Da, poate nu mai exista, insa codul de identificare fiscala pentru p.f.i. l-a dat Administratia Financiara, nu altcineva!! Nimeni nu stie exact cu ce se mananca toata tarasenia asta, impresia mea este ca s-a luat cate putin de peste tot. Cert este ca pfi-ul exista, ca dovada nr. de inregistrare fiscala, mai departe am reusit sa aflu cate ceva, primul pas e declaratia 220 la administratia fiscala.
Faptul ca Administratia fiscala a dat un cod de indentificare nu inseamna ca poate profesa sub aceasta forma. Sigur ca mai nou , datorira crizei , toata lumea vrea sa angajeze doar cu contracte de prestarii servicii pentru a reduce cheltuielile. Sunt insa profesii care functioneaza pe legi speciale si deci indiferent de faptul ca functionarii care nu cunosc legislatia bine spun ca se poate " si asa"
Eu am inregistrat la Iasi conventii cu medici, in regim de colaborare, chiar fara inregistrare ca PFI. Au completat o declaratie cu venituri, s-a atasat contractul respectiv, s-a platit impozit, si totul a fost ok.