avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie imobil TVA 5%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie imobil TVA 5%

Buna ziua.
Situatia mea e urmatoarea: Sotul a cumparat prin credit prima casa, in 2013, o garsoniera, de la o persoana juridica cu cota TVA de 5%. In acel moment nu eram casatoriti (ne-am casatorit in 2014), iar eu sunt codebitor pt creditul sotului, nu si coproprietar.
Tot inainte de casatorie am dobandit prin mostenire un apartament (in anul 2011), iar banii obtinuti din vanzarea aceluia vor fi folositi pentru achizitia unui alt apartament, in alt oras. Cei de la agentia imobiliara, ne-au spus ca vom plati TVA de 20% pt imobil (achizitia se face de la pers juridica).
Ce variante ar fi sa nu platim 20%, ci 5%?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: AlexSNY , utilizator 18:27, 13 Septembrie 2018
Buna ziua. Regimul fiscal in materie de TVA este extrem de bine reglementat, astfel incat nu se poate pune problema gasirii unor "variante" de neplata sau de reducere a acestuia. Tot ce puteti face este sa verificati, impreuna cu proprietarul si cu notarul, care este regimul juridic al cladirii si la ce regim fiscal se incadreaza.
Presupun insa ca ce vi s-a spus de la agentia imobiliara este un fapt, cert.
Este cladire noua , intabulata, proprietar persoana juridica. Ma gandeam sa faca mama tranzactia si apoi sa-mi faca mie donatie sau contract de vanzare cumparare. Caut "variante", intrucat mi se pare discriminatorie legea, cat timp eu nu am beneficiat de acel regim de TVA de 5% sa fiu constransa sa platesc 20%, doar pt ca sunt casatorita.
Conditia în cazul familiilor este - soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cotă de 5%.
Mai multe detalii aici - www.avocatnet.ro/content/art...

Daca sunteti unicul descendent al mamei dvs. si mama indeplineste conditiile, incercati si varianta respectiva, insa desigur, depinde si de valoarea imobilului si de costurile cu achizitia, respectiv cu instrainarea ulterioara.
Aceasta conditie, de plata a TVA 20% este valabila doar pentru achizitii de la persoane juridice? Multumesc.
Exista situatii in care fiscul califica si anumite persoane fizice ca fiind obligate la plata Tva pentru vanzarea de imobile.

Alte discuții în legătură

Tva 5% achizitie imobil romicaiacob romicaiacob Impreuna cu sotia intentionam sa achizitionam un imobil in Romania in perioada urmatoare. Am luat legatura cu un dezvoltator, care doreste sa aplice cota de ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite in timpul casatoriei eduard69 eduard69 Buna ziua, Sunt casatorit de 2 luni si as vrea sa imi vand garsoniera, aceasta am cumparat-o in urma cu 5 ani .Acum doresc sa o vand si sa ne luam impreuna un ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie locuinta Iulia Stroea Iulia Stroea Buna seara, Doresc sa achizitionez doua proprietati de la o persoana juridica, una de aproximativ 60 mp, iar cealalta de aprox 80 mp. Aceasta societate a ... (vezi toată discuția)