nicoleta001 a scris:
.... perioada de somaj imediat de dupa absolvirea liceului ( 9 luni in perioada 1991--1992 ) , ...
In prezent, somajul nu constituie vechime in munca.
"Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj reprezinta stagiul de cotizare, potrivit Legii 76/2002. Acesta va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 6 alin.(1) pct. III din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu vechime in specialitate sau vechime in munca.
In cazul in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj intr-o anumita perioada de timp, acea
perioada va fi considerata vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca."
[ link extern ]
... perioada in care a fost satisfacut stagiul militar obligatoriu de un an de zile ( in perioada 2002--2003 )
Potrivit prevederilor actuale, Legea nr.263/2010, perioada cat ati satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită
constituie stagiu de cotizare asimilat la pensie si
nu vechime in munca.
Legea nr.263/2010
art.49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
......
si perioada concediului de crestere a copilului pana la doi ani ( in speta un concediu pe perioada 2001--2003 si unul in perioada 2006--2008 ) .
OUG 148/2005
art.18
(1) Perioada în care o persoana beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1, respectiv la art. 2, constituie perioada asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) În vederea determinării punctajului anual necesar stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public, pentru perioadele asimilate stagiului de cotizare în condiţiile prevăzute la alin. (1) se aplica prevederile art. 78 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Prevederile alin. (2) se aplica şi persoanelor care beneficiază de perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) şi care, în acelaşi timp, se afla în situaţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) În situaţia persoanelor care, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006, au beneficiat de concediu şi de indemnizaţie pentru creşterea copilului în condiţiile reglementate de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, la determinarea punctajului anual se utilizează cuantumul indemnizaţiei acordate în perioadele respective.
(5) Perioada în care o persoana beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1, respectiv art. 2, constituie perioada asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.
......
(7) Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap
constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
Legea 263/2010
art.49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;
g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.
.....