avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - probleme la aplicarea pentru programe de mediu
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - probleme la aplicarea pentru programe de mediu

Buna ziua,

Sunt de profesie inginer chimist si activez pe piata muncii ca liber profesionist, avand deschis un PFA prin care prestez activitati de consultanta in cadrul unor proiecte ce sunt finantate cu fonduri europene atat in tara cat si in strainatate.
In ultima perioada in Romania pe programul de mediu 2014-2020 sunt proiecte de AT (asistenta tehnica) pentru pregatirea aplicatiei de finantare, apa si apa uzata. In cadrul acestor proiecte sunt solicitati un anumit numar si tip de experti, una din pozitii fiind inginer proiectant inginerie de proces statii de epurare.

La aceasta pozitie cerintele sunt urmatoarele:
Expert calificat, responsabil cu intocmirea documentatiilor specifice statiilor de epurare a apelor uzate; Calificari si abilitati: studii superioare absolvite cu diploma de licenta sau echivalentul acesteia in unul dintre domeniile: constructii hidrotehnice/constructii civile/constructii si instalatii/ingineria mediului/imbunatatiri funciare; *Experienta specifica: cunostinte de proiectare in domeniul apei si apei uzate si in tehnologia statiilor de epurare apa uzata, dovedite prin participarea la realizarea a minim un proiect de statie de epurare apa uzata cu capacitatea de minim 2000 l.e.

Din punct de vedere al abilitatilor si experientei eu indeplinesc aceste cerinte, singura cerinta ce nu o indeplinesc este faptul ca studiile mele sunt in ingineria chimica.
In schimb pot dovedii ca indeplinesc cerintele caietului de sarcini dpdv profesional, deoarece am activat pe aceasta pozitie si in cadrul programului de finantare 2007-2013, avand chiar scrisori de recomandare din partea autoritatilor contractante.

In cadrul proiectelor internationale la care am participat, ca cerinte de studii pentru un inginer de proces erau specificate urmatoarele specializari in inginerie: inginer chimis, ingineria mediului, constructii hidrotehnice si sau studii echivalente pentru indeplinirea acestor atributiuni. Un inginer chimist este mult mai in masura sa presteze acest tip de servicii, dat fiind natura studiilor, comparand cu una din celelalte calificari (gen: instalatii sau imbunatatiri funciare sau constructii civile).

Mentionez ca suntem mai multi ingineri chimisti ce activam in Romania ca si ingineri de proces proiectanti pentru statii de epurare si apa potabila. Prin acest demers/cerinte din caietele de sarcini consider ca ni se incalca dreptul la munca. Din cauza acestor cerinte nu am putut participa la mai multe licitatii deoarece nu sunt eligibil dpdv al studiilor.
Desi au fost cerute clarificari autoritatilor contractante, raspunsul lor a fost "se vor respecta cerintele caietului de sarcini".

Astept un sfat din partea dvs. pentru a sti ce voi avea de facut.

PS. Va pot oferi si detalii in masura in care sunt necesare.
Cel mai recent răspuns: itechin , utilizator 22:05, 3 Septembrie 2016
Incercati un memoriu adresat Ministerului Mediului ca unitate contractanta a acestor servicii pe care le prestati.
Autoritatea contractanta nu e Ministerul Mediului, sunt autoritati locale gen Companii de apa locale. Autoritatea contractanta a dat un raspuns, ca "trebuie sa se respecte cerintele caietului de sarcini".
Fiind vorba despre o cerinta din caietul de sarcini,parte a unei documentatii de atribuire, solutia ar fi fost sa depuneti o contestaţie, atât la C.N.S.C. (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor)cât şi la autoritatea contractantă , in termen de 5 zile de la data la care ati luat cunostinta de actul atacat.
Stiu ca aceasta e solutia finala, dar aceste contestatii trebuiesc facute de catre companiile ce participa la licitatie. Aceste companii evita sa conteste pentru a deranja autoritatea contractanta. Companiile respective prefera sa caute un expert care este eligibil dpdv al cerintelor.
Eu, ca persoana fizica, nu stiu daca am dreptul sa fac o asemenea contestatie.
Acum am inteles exact speta,dvs sunteti freelancer ,inginer chimist expert si doriti sa va oferiti serviciile specializate unei societati care participa la o licitatie publica si are nevoie de un specialist care sa fie eligibil d pc d v al cerintelor impuse prin caietul de sarcini al unitatii contractante si caruia sa-i subcontracteze acest tip de servicii...
Problema dvs rezulta din faptul ca specialitatea de inginer chimist nu este agreeata ,ci se doreste specializare in unul dintre domeniile constructii hidrotehnice/constructii civile/constructii si instalatii/ingineria mediului/imbunatatiri funciare cu toate ca experienta va califica.
Intrebarea este din pc meu de vedere daca cerintele acelea de studii din caietul de sarcini sunt corecte si reale stabilite in mod obiectiv in cf cu ceea ce se contracteaza sau facute special pt a avantaja anumiti favoriti....si a va ingradi dvs dreptul de munca

Parerea mea este ca noi aici nu va putem da un raspuns care sa va ajute,ar trebui sa solicitati expertiza unor specialisti in domeniul tehnic care cunosc exact datele problemei,eu de ex nu stiu daca un inginer chimist poate face proiectare sau daca un hidrotehnician este mai potrivit decat un chimist!
De asemenea as dirija subiectul care forumul de ACHIZITIIpt ca acolo se gasesc specialisti ce va pot lamuri mai amanuntit despre acel caiet de sarcini,ce si cum se poate contesta, cum se stabilesc cerintele unui astfel de caiet de sarcini !

Alte discuții în legătură

Ingradirea dreptului la munca itechin itechin Buna ziua, Sunt de profesie inginer chimist si activez pe piata muncii ca liber profesionist, avand deschis un PFA prin care prestez activitati de ... (vezi toată discuția)
Ingradirea dreptului la munca itechin itechin Sunt de profesie inginer chimist si prestez activitati de consultanta in cadrul unor proiecte ce sunt finantate cu fonduri europene atat in tara cat si in ... (vezi toată discuția)
Licitatii aranjate sau doar erori?!? (proiectare constructii) trandafir88 trandafir88 Firma la care lucrez intentioneaza sa participe la o licitatie prin care putem castiga un contract pentru eleborarea Studiilor de fezabilitate, Proiectelor ... (vezi toată discuția)