avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Licitatii aranjate sau doar erori?!? (proiectare ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Licitatii aranjate sau doar erori?!? (proiectare constructii)

Firma la care lucrez intentioneaza sa participe la o licitatie prin care putem castiga un contract pentru eleborarea Studiilor de fezabilitate, Proiectelor tehnice si Detaliilor de executie pentru un nr. de 26 constuctii existente.
Indeplinim toate conditiile de participare. Dar exista o cerinta la oferta tehnica prin care autoritatea contractanta ne obliga sa cheltuim bani si timp. Se cer prin caietul de sarcini releveele constructiilor existente (plan de situatie, planuri cladire, fatade, sectiuni) si planuri, fatade, sectiuni cu propunerile, precum si propunerile de consolidare ale cldirilor.
Intelegem si suntem perfect de acord sa prezentam piese desentate pentru partea de propuneri, acestea sunt cerinte firesti la marea majoritate a licitatiilor din domeniu, dar se fac pe baza unor documentatii/planuri/faze de proiectare relalizate anterior puse la dispozitie de autoritatea contractanta. Releveele constructiilor si solutiile de consolidare sunt parte din Expertiza tehnica - faza de proiectare ce se elaboreaza anterior Studiului de fezabilitate.
In orice firma de specialitate expertiza tehnica si releveele au tarife de proiectare clare si bine definite.
Cum pot sa contest cerintele pe care le impune autoritatea contractanta prin caietul de sarcin?!? Au dreptul sa cera asa ceva?! Sa ceara gratis sevicii pentru care in mod normal ar trebui sa plateasca?!
NU este normal sa ti se cera sa investesti atat de multi bani intr-o oferta pe care nu iti garanteaza nimeni ca o vei castiga. Trebuie sa recunostem ca trecem clar printr-un alt filtru, de data asta cozmetizat... fiindca astfel de cerinte ii favorizeaza/defavorizeaza pe unii ofertanti.

Va rog daca aveti cunostinta de vreun temei legal sau ati mai trecut prin vreo astfel de experienta dati-mi un raspuns cat mai repede posibil!

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir88 , utilizator 09:53, 18 Aprilie 2011
Nu am cunostinta de asa ceva,dar va sugerez sa cereti clarificari scrise de la autoritatea contractanta - care este obligata sa va raspunda si sa justifice cerintele din caietul de sarcini !
Puteti cere clarificari in legatura cu aceste aspecta sau chiar puteti solicita autoritatii contractante, eliminarea acestor cerinte, invocand valoarea mult prea mare a investieiei pe care o implica aceste relevee precum si faptul ca acestea intra, dupa cum spuneati, in sarcina expertului.
Vedeti ce raspuns va dau, si, in functie de acesta, puteti chiar contesta caietul de sarcini.
Art.35 din OUG 34 reglementeaza intocmirea Caietului de sarcini si cerintele din acesta. Cerinta privind preluarea unor relevee nu poate fi incadrata ca "...cerinţe, prescripţii, caracteristici de natură tehnică ce permit fiecărui produs, serviciu (serviciu ofertat, nu obiect al AC, n.b)sau lucrare să fie descris, în mod obiectiv"(alin.2, art.35) ci ca o solicitare de prestare a unui serviciu gratuit. Serviciul dvs. trebuie descris, nu obiectul serviciului, care trebuie descris de AC in Caietul de sarcini!
Consider ca se incadreaza la art. 35, alin. 5.
S-ar putea incadra si la art.38, alin. (1) "Se interzice definirea în caietul de sarcini a unor specificaţii tehnice care indică o anumită origine, sursă, producţie, un procedeu special[/b],..."
Ideea este ca in Caietul de sarcini nu se pot cere efectuarea unor operatii ptr. AC inainte de intocmirea ofertei.
Trimiteti o notificare AC prin care ii comunicati ca cerinta este abuziva, si sa renunte la ea. Daca refuza, faceti contestatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
vlad nicolae, moderator
Multumim pentru raspunsuri!
Am transmis o solicitare prin care le cerem sa renunte la efectuarea releveelor si a expertizelor tehnice... tot la art. 35 am facut referire si noi, dar si la art. 3 t) "propunerea tehnica reprezinta parte a ofertei elaborata pe baza cerintelor din caietul de sarcini sau, dupa caz, din documentatia descriptiva". Acum asteptam raspunsul lor!..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa propunere tehnica in cadrul sedintei de deschidere a ofertelor mada_dum mada_dum Buna ziua, In cadrul sedintei de deschidere a unei cereri de oferte, unul dintre ofertanti nu a introdus in plic propunerea tehnica. Mai mult, se si intreba ... (vezi toată discuția)
Proceduri de achiziție publică de lucrări ioannen ioannen În cadrul unei proceduri de achiziție publică de lucrări, la etapa de evaluare a propunerii tehnice mi s-au cerut niște clarificări. Am răspuns la toate ... (vezi toată discuția)
Licitatitie deschisa MOLDOVAN MIRELA MOLDOVAN MIRELA Buna ziua In cadrul unei proceduri de atribuire prin licitatie deschisa, daca la oferta tehnica s-a strecurat o mica greseala si a fost ofertata la un articol ... (vezi toată discuția)