avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Casa in regie proprie - angajare personal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Casa in regie proprie - angajare personal

Buna ziua,

Sper sa regasesc un raspuns la o problema cu care ma confrunt eu in momentul de fata, insa cu siguranta nu sunt singurul care ar dori sa afle raspunsul.
Concret, intentionez sa construiesc o casa in regie proprie. Am doua variate:
1. oamenii lucreaza si sunt platiti "la negru"
2. oamenii platiti legal, caz in care eu ar trebui sa-i angajez. Cum pot face asta in conditiile in care eu sunt persoana fizica, ei sunt persoane fizice (nu ma intereseaza alta varianta, nu am fierma ei nu au firma, vreau sa lucrez doar cu ei). Se presupune ca voi plati toate taxele aferente!

Multumesc anticipat pentru clarifiari.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:00, 2 Septembrie 2016
Temeiul legal il reprezinta art 14 din Codul Muncii:

(1) În sensul prezentului cod, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă.
(2) Persoana juridică poate încheia contracte individuale de muncă, în calitate de angajator, din momentul dobândirii personalităţii juridice.
(3) Persoana fizică dobândeşte capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, din momentul dobândirii capacităţii depline de exerciţiu.

Procedura practica prin care puteti deveni angajator este urmatoarea:

1. La ITM se depuneti revisal si obtineti parola Revisal.

2. In calitate de angajator, va inregistrati la Administratia fiscala prin depunerea formularului 020. Atasat la declaratia 020, duceti o copie dupa contractul de munca inregistrat la ITM.

3. Depuneti la Administratia Fiscala declaratia 112, in functie de perioada fiscala aleasa prin formularul 020.

-De la ITM puteti solicita mai multe informatii utile pt calitatea ce o veti avea de angajator,din pc de vedere al respectarii legislatiei muncii
-De la Administratia Financiara solicitati informatii referitoare la diferite aspecte in ceea ce priveste fiscalitatea( impozite,termene de plata etc)
Trebuie sa mai aveti in vedere si acest aspect : "Toate persoanele care vor sa-si construiasca locuinte, inclusiv la tara, sunt nevoite sa angajeze un diriginte de santier care sa verifice calitatea lucrarilor, se arata intr-un act normativ intrat astazi in vigoare. Cei care nu procedeaza in acest fel risca sa primeasca amenzi ."
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata legala muncitori in constructii de catre persoana fizică nicu9 nicu9 Situatia este urmatoarea: O persoana fizica doreste sa construiasca o casa si a gasit o echipa cu care sa lucreze \"in regie proprie\". Ca majoritatea ... (vezi toată discuția)
Angajare filipineza bona centru_cta centru_cta Buna ziua! am angajat cu contract de munca filipineza, bona, eu sunt persoana fizica, am luat parola itm am transmis contractul in revisal, mai departe am ... (vezi toată discuția)
Persoana fizicã: pot angaja pe cineva? robintel robintel Salutare, Aș fi interesat dacă eu, persoană fizică și angajat al unei companii private, pot angaja pe cineva cu forme legale ca să-mi presteze ... (vezi toată discuția)