avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie

Buna ziua...1daca am schimbat locul de munca de doua ori si am avut concediu fara plata o luna de zile mai pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?2cheltuielile de deplasare(diurna)este luata in considerare la calcularea indemnizatiei?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:50, 4 Septembrie 2016
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

Prin urmare, daca aveti minim 12 luni in care ati realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, puteti beneficia de indemnizatia CCC.
cheltuielile de deplasare(diurna)este luata in calcul ?
Diurna este venit considerat asimilat salariilor impozabil pentru pentru partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului pentru personalul autorităților și instituțiilor publice;

(ii) străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrezi la o firma de la data de 01.04.2024 sunt însărcinată ... Onij Onij Lucrezi la o firma de la data de 01.04.2024 Sunt însărcinată de 1 luna Acuma am aflat că taxele după noi nu sunt platite Beneficiezi de concediu de ... (vezi toată discuția)
Sunt administratorul unei firme, in acelasi timp am datorii ... Romanalx90 Romanalx90 Sunt administratorul unei firme in acceeleasi timp am datorii pe firma pot beneficia de indemnizație creștere copil chiar dacă firma are datorii? (vezi toată discuția)
Indemnizație crestere copil julia_mik julia_mik As vrea sa stiu daca raman gravidă si sunt angajată iar la scurt timp dupa după ce anunt firma ca sunt însărcinată imi dau demisia(probleme personale) ... (vezi toată discuția)