Buna seara. Am primit acum cateva saptamani de la ANAF o amenda, iar angajatorul vrea sa recupereze suma platita ca amenda de a salariatii vinovati. Problema este ca de fapt recuperarea se face in felul urmator :salariatul semneaza statul pentru suma primita ca avans sau lichidare asa cum ar trebui sa primeasca , dar de fapt primeste in mana mai putin cu o suma stabilita de angajator pentru recuperarea amenzii. Intrebarea mea este:se poate recupera de la un salariat contravaloarea amenzii platite si care este procedura? Multumesc anticipat.
Da, o poate recupera de la angajatii vinovati de primirea acesteia.
Recuperatea o poate prin:
- actiune in instanta
- acordul partilor.
Art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii. (4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Asadar, principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.
Multumesc pt raspuns. Mai am o intrebare: daca aceasta ameda s-a platit in 48 de ore si s-a platit doar 50% din valoare ei asa cum spune legea, atunci fiind actionati in instanta acei salariati vor fi nevoitit sa plateasca suma integrala a amenzii sau doar atat cat s-a platit (50%). In plus salariatii respectivi vor sa plece si angajatorul a inceput cu amenintari , ca il da in judecata, ca va recupera toata suma,nu doar atat cat s-a platit , inclusiv cheltuielile de judecata.
In situatia in care salariatii vor pierde litigiul instanta ii va obliga la plata :
- contravalorii amenzii platite de catre angajator (50% deoarece ameda s-a platit in 48 de ore)
- cheltuielilor de judecata efectuate de catre angajator.
Multumesc inca o data pentru raspuns. Dar daca nu vor vrea sa plateasca cheltuielile de judecata cum vor putea proceda angajatii respectivi? Exista vreo modalitate de a nu plati cheltuielile de judecata? Si daca o astfel de datorie se poate prescria si in cat timp?
Plata dauna
oltean45
patronul sotiei mele a fost amendat de catre ITM pentru ca a gresit data angajarii in declaratie iar acesta isi recupereaza amenda din salar dar fara sa dea ... (vezi toată discuția)