avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere donatie cu sarcini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere donatie cu sarcini

Buna ziua. As dori sa primesc si eu cateva sfaturi din partea dvs referitoare la un contract de donatie cu sarcini. Socrii mei au incheiat un contract de donatie cu sarcini catre fiul lor.Clauzele erau :1. acesta nu poate instraina imobilul atata timp cat ei traiesc; 2. acesta trebuia ca pana la data de 12.09 2008 sa plateasca surorii lui(sotiei mele) o anumita suma de bani .Mentionez ca termenul a expirat iar sotia mea nu a primit nici un ban. Intrebarea mea este: Se poate rezilia acest contract si cum? Cum putem face ca socrii mei sa reintre in drepturi si sa devina din nou proprietari pe imobilul respectiv?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: tefelica , utilizator 20:09, 25 August 2009
numai prin actiune in instanta.
Da , donatia poate fi revocata in aceste conditii. Daca donatarul nu si-a indeplinit sarcinile impuse la inchieerea contractului de donatie, donatarul poate proceda la revocarea actului de donatie. Neindeplinirea trebuie sa ii poata fi imputata donatarului , daca se datoreaza fortei majore sau cazului fortuit, revocare nu poate avea loc. Donatorul insa nu este obligat sa ceara revocarea, el putand proceda si la executarea silita a obligatiei neindeplinite. Donatarul trebuie sa apeleze la o acotiune in justitie ,revoacrea neputand opera de drept. Prin revocare, bunurile donate se vor intoarce in patrimoniul donatorului , libere de orice sarcini.
Printr-o actiune in instanta, dovedind neandeplinirea conditiilor din actul de donatie, donatorii pot revoca donatia.
Revocarea donatiei afectate de sarcini poate fi constata si pronuntata de catre instanta de judecata -judecatoria in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil , iar dovada neindeplinirii acestei modalitati a actului juridic poate fi facuta cu orice mijloc de proba.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Am uitat sa mentionez ca in acest "contract'' nu e trecuta nici o clauza de reziliere. Ma poate impiedica acest lucru in procedura de revocare? Si cum pot eu aduce dovada ca nu am primit acei bani conform contractului?Nu trebuie ca donatarul sa faca dovada ca a platit?

Alte discuții în legătură

Donație cu renta viageră sau vânzare cu uzufruct viager Mirela_2013 Mirela_2013 Buna ziua! Mama ar vrea să îmi facă acte pe casa. Sora mea nu are pretenții întrucât ei i-a cumpărat garsoniera pe numele ei. Exista donație cu renta ... (vezi toată discuția)
Care sunt implicatiile sau riscurile? alina.l alina.l Parintii mei pot face o donatie constand intr-un apartament direct fiului meu minor?Care sunt implicatiile sau riscurile?Ei isi doresc acest lucru intrucat eu ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil dobandit prin donatie bgdan bgdan Buna ziua, anul trecut am primit cu titlu de donatie un apartament de la tatal meu. Acum doresc sa-l vand pentru a-mi onstrui o casa, insa pe contractul de ... (vezi toată discuția)