avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... formare profesionala si act aditionale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

formare profesionala si act aditionale

In societate se organizeaza cursuri de formare (de limbi straine, altele specifice domeniului de activitate in care ne desfasuram activitatea, de management etc). Compartimentul resurse umane vine cu acte aditionale prin care pe intervale cuprinse intre 2 luni si 2 ani ne angajam sa nu plecam din societate in caz contrar vom achita valoarea cursurilor. Si ni s-a explicat ca desi cursurile se desfasoara in paralel (unele dintre ele cel putin) intervalul pentru care ma angajez sa nu parasesc societatea se aduna. Respectiv 2 luni de la curs excel avansat+ 12 luni curs lb franceza + 2 luni curs kaizen = 16 luni nu pot pleca din societate decat daca achit cursurile, insa cursul de Kaizen si cel de excel s-au desfasurat in acelasi interval de timp ca si cel de franceza. Unde gasesc reglementare care sa spuna ca se aduna intervalele la cursuri desi s-au desfasurat in paralel?
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2016
apetra, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 22:55, 14 Septembrie 2016
apetra a scris:

....
Unde gasesc reglementare care sa spuna ca se aduna intervalele la cursuri desi s-au desfasurat in paralel?


O astfel de reglementare nu exista in Codul Muncii , din care va postez articolele care se refera la situatia dvs.:

Art. 196
(1) Participarea la formare profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.

art.198
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.


Respectiv 2 luni de la curs excel avansat+ 12 luni curs lb franceza + 2 luni curs kaizen = 16 luni ...


Datele de incepere sunt aceleasi sau diferia pentru fiecare curs in parte ?

Puteti posta clauza exacta ?
"Angajatorul se obliga sa asigure salariatului-cursant cursul de formare "KAIZEN AVANSAT" in intervalul 16-17.06.2016".... Perioada de timp in care salariatul se obliga sa presteze munca in favoarea angajatorului 17.06 - 16.08.2016
"Angajatorul se obliga sa asigure salariatului-cursant cursul de formare FRANCEZA AVANSAT" in intervalul 01.03.2016 -01.02.2017.... Perioada de timp in care salariatul se obliga sa presteze munca in favoarea angajatorului 17.08.2016 - 16.02.2017.

In plus avem 20 lei / zi lucratoare contravaloare curs.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2016
apetra, utilizator
@ apetra

In acest caz, perioada - cumulata - in care nu puteti avea initiativa incetarii c.i.m. este 01.03.2016 - 16.02.2017. Adica,11 luni si 14 zile .

Calculul total s-a facut in functie de fiecare curs absolvit
Un extras din actul de formare
...5. In mod conventional si in favoarea salariatului-cursant, partile convin ca obligatia de restituire a cheltuielilor de formare sa priveasca numai sumele ce reprezinta cheltuielile de formare propriu zise, cheltuielile de transport si cazare si cheltuielile cu echipamentele necesare desfasurarii formarii. Cuantumul acestor cheltuieli se va definitiva dupa finalizarea formarii, in functie de sumele efectiv cheltuite (TVA inclus), prin completarea tabelului din Anexa nr. 1, parte integranta din prezentul act aditional.

6. In cazul in care Salariatul-cursant, inceteaza raporturile de munca cu Angajatorul inainte de expirarea termenului determinat conform cu articolele. 2 si 3 de la data finalizarii cursului, din initiativa sa (...), acesta se obliga, in conformitate cu prevederile art.198 alin. 3 din Codul Muncii, sa restituie imediat cheltuielile suportate de angajator in timpul formarii, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform art. 5 si 6 de mai sus.

7 De asemenea, in cazul in care salariatul-cursant, din initiativa sa sau din motive disciplinare, nu se prezinta la programul de formare sau inceteaza raporturile de munca cu Angajatorul in timpul derularii programului de formare (abandonează formarea), Salariatul-Cursant se obliga sa restituie cheltuielile efectiv angajate de catre Angajator, conform documentelor justificative, in limitele prevazute la art. 5 din contract si cu completarea corespunzatoare a Anexei nr. 1....

Salariatul semneaza actul aditional cu o zi inainte de incepere curs, dar la momentul la care vin cu anexa completata (dupa ce avem toate facturile aferente cursului) in care se specifica costul dar si perioada pentru care se onliga sa presteze activitate pentru societate nu mai vrea sa semneze. Cum ar trebui sa procedez?
apetra a scris:

....

Salariatul semneaza actul aditional cu o zi inainte de incepere curs, dar la momentul la care vin cu anexa completata (dupa ce avem toate facturile aferente cursului) in care se specifica costul dar si perioada pentru care se onliga sa presteze activitate pentru societate nu mai vrea sa semneze. Cum ar trebui sa procedez?



Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca. - extras din art.198 c.mun.

Asadar, durata trebuia mentionata in actul aditional ... din ce ati mentionat dvs nu reiese ca se va mentiona tot in anexa.

Alte discuții în legătură

Formare profesionala-act ad cim Andrei Gica Andrei Gica Codyul muncii: \" Art. 198 (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)