avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de deces/ajutor de deces.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de deces/ajutor de deces.

Bună ziua oameni dragi! Mă confrunt cu 2 probleme destul de mari în familie! Un membru al familiei a decedat de curand. In ziua respectivă TATĂL decedatului (cu acordul sotiei decedatului) a fost să ridice certificatul de deces. L-a primit fără nici o problemă, a organizat el înmormântarea (soția decedatului nu a contribuit si nu a ajutat cu nimic) a platit toate cheltuielile (are chitanțe) și a ridicat ajutorul de deces. Menționez că in momentul de față certificatul de deces si toate actele aferente sunt la tatal decedatului.
Problemele:
1. sotia decedatului s-a prezentat la politie sa il reclame pe tatal decedatului pentru a obtine certificatul de deces.
2. sotia decedatului doreste ajutorul de inmormantare si este gata sa faca plangere la politie pentru a il obtine.
As dori să stiu cine are dreptate.
Multumesc anticipat, familia mea ar fi foarte recunoscatoare avand in vedere situatia in care ne-a pus o persoana de joasa speță.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:01, 8 Septembrie 2016
Certificatul de deces se elibereaza de catre serviciul din cadrul primariei rudelor de gradul 1 (gradul de rudenie se dovedeste cu buletinul/ CI si cu certificatul de nastere). Parintele este ruda de gradul 1 si dupa spusele dvs. a avut accetul sotiei.
Daca persoana care declara decesul nu este ruda de gradul 1, primeste doar adeverinta pentru inhumarea decedatului.
Ajutorul de deces se acorda rudelor de gradul 1 care prezinta certificatul de deces in original, documentul care atesta gradul de rudenie si facturi/ chitante cu platile facute pentru inmormantare. CJP face mentiuni scrise pe certificatul de deces original ca s-a platit ajutorul de deces. Un alt ajutor de deces nu se mai poate ridica datorita acestei mentiuni/ stampile.
Dupa parerea mea nu pot fi motive de ingrijorare in cazul reclamatiei facute de sotie la politie. Poate fi o ingrijorare daca nu exista un document scris cu acceptul sotiei pentru declarare deces in cazul depunerii unei reclamatii la politie, in cazul ca s-a prezentat la primarie in timp util pentru declararea decesului si obtinerea adeverintei pentru inhumare (poate dovedi acest lucru) si acolo a aflat ca certificatul de deces a fost deja eliberat.
Este posibil ca sotia sa aiba nevoie de certificatul de deces in original sau in copie pentru a incepe demersurile pentru obtinerea pensiei de urmas. O discutie pe cale amiabila intre tatal decedatului si sotia decedatului poate fi utila ambelor parti.
Daca s-a facut deja sesizare la politie de catre sotie, tatal decedatului va fi chemat pentru lamuriri.
Va referiti la acte aferente ?! Despre ce altceva poate fi vorba, in afara de certificatul de deces ?
În primul rand va multumesc pentru raspuns.Acum să vă explic mai în detaliu.
Tatal decedatului impreuna cu sotia decedatului au fost la starea civila sa declare decesul. In urma declararii, tatal decedatului a intrat in posesia certificatului de deces fara nici o problema sau comentariu din partea sotiei decedatului. Tatal decedatului deasemenea a avut si certificatul de nastere sibuletinul (decedatului), certificatul de la doctor atunci cand a fost sa declare. Datorita faptului ca tatal decedatului a suportat toate cheltuielile de inmormantare a fost sa isi ridice ajutorul de inmormantare (cu toate actele de deces, chitante si tot ce se cere) insa fara sotia decedatului.
Acum, sa ma ierte Dumnezeu si toata lumea care citeste, insa dupa cum cred ca va-ti dat seama, sotia decedatului nu este tocmai o persoana in toate facultatile mintale. Acordul in privinta certificatului de deces si l-a dat doar pentru a putea merge la politie mai tarziu sa il reclame pe tatal decedatului ca acesta nu doreste sa ii dea certificatul, ceea ce a si facut, insa doar pentru certificat. (nu si pentru ajutorul de deces, înca). Ei erau casatoriti de 1 an si 6 luni in momentul in care sotul a decedat, copii nu aveau. Sotul in momentul decesului avea o pensie de handicap pe care a inceput sa o primeasca de doar 3 luni (suferea de cancer, 48 ani), iar sotia nu a lucrat o zi in viata ei. M-ar interesa daca ar putea beneficia de ceva ajutor de pe urma lui? Discutii pe cale amiabilă s-au incercat insa nu avem cu cine iar parintii decedatului nu isi pot duce bătrânețile liniștiți din cauza ei.
Asa cum am spus deja, certificatul de deces ii poate fi util pentru a solicita pensie de urmas.
gigipopa a scris:

Asa cum am spus deja, certificatul de deces ii poate fi util pentru a solicita pensie de urmas.

Ce pensie de urmas daca au fost casatoriti un an si jumatate ?

Certificatul de deces se elibereaza de catre serviciul din cadrul primariei rudelor de gradul 1 (gradul de rudenie se dovedeste cu buletinul/ CI si cu certificatul de nastere). Parintele este ruda de gradul 1 si dupa spusele dvs. a avut accetul sotiei.
Daca persoana care declara decesul nu este ruda de gradul 1, primeste doar adeverinta pentru inhumarea decedatului.
Ajutorul de deces se acorda rudelor de gradul 1 care prezinta certificatul de deces in original, documentul care atesta gradul de rudenie si facturi/ chitante cu platile facute pentru inmormantare



Informatiile astea sunt eronate, nu trebuie sa fii ruda de gradul 1 nici sa ridici certificatul de deces si nici sa primesti ajutorul de deces.

Femeia il mosteneste, asa ca daca omul avea bunuri, se vor imparti intre ea si parinti, femeia mosteneste jumatate daca decedatul nu avea si frati. Daca avea si frati, sota supravietuitoare mosteneste 1/3, restul parintii si fratii.
Ajutor de deces ia cel care face dovada ca l-a ingropat.
Chiar dacă are nevoie de certificat, nu e mai în drept decât părintele sa îl aibă. Dacă vrea sa dezbata succesiunea, sa meargă la notar și când îl va chema, merge și cu certificatul. Politia nu se baga, poate încerca să intimideze, dar nu are ce sa ii facă tatălui.

Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2016
gi-jane2, moderator
gi-jane2 a scris, citez: "Informatiile astea sunt eronate, nu trebuie sa fii ruda de gradul 1 nici sa ridici certificatul de deces si nici sa primesti ajutorul de deces."
Spre bucuria dvs. nu v-ati confruntat, se pare, cu genul de probleme. Cele mentionate de mine sunt din propria experienta.
Legat de mostenire/ succesiune este adevarat ceea ce sustineti. Nu am comentat acest aspect.

Alte discuții în legătură

Certificat de deces/ajutor de deces ancapopescu166 ancapopescu166 Bună ziua oameni dragi! Mă confrunt cu 2 probleme destul de mari în familie! Un membru al familiei a decedat de curand. In ziua respectivă TATĂL ... (vezi toată discuția)
Cum pot face rost de o copie după un certificat de deces în ... Marian Toader Marian Toader Cum pot face rost de o copie după un certificat de deces în Toronto Canada de la cumnatul meu decedat acolo. Soția lui nu mai comunică cu noi, (vezi toată discuția)
Ajutor de deces Anastasia Petre Anastasia Petre Buna ziua! In situația decesului unei persoane care nu realiza venituri in tara, nefiind nici pensionar soția poate beneficia de ajutorul de deces dacă se ... (vezi toată discuția)