avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de deces/ajutor de deces
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de deces/ajutor de deces

Bună ziua oameni dragi! Mă confrunt cu 2 probleme destul de mari în familie! Un membru al familiei a decedat de curand. In ziua respectivă TATĂL decedatului (cu acordul sotiei decedatului) a fost să ridice certificatul de deces. L-a primit fără nici o problemă, a organizat el înmormântarea (soția decedatului nu a contribuit si nu a ajutat cu nimic) a platit toate cheltuielile (are chitanțe) și a ridicat ajutorul de deces. Menționez că in momentul de față certificatul de deces si toate actele aferente sunt la tatal decedatului.
Problemele:
1. sotia decedatului s-a prezentat la politie sa il reclame pe tatal decedatului pentru a obtine certificatul de deces.
2. sotia decedatului doreste ajutorul de inmormantare si este gata sa faca plangere la politie pentru a il obtine.
As dori să stiu cine are dreptate.
Multumesc anticipat, familia mea ar fi foarte recunoscatoare avand in vedere situatia in care ne-a pus o persoana de joasa speță.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:59, 7 Septembrie 2016
Nu va faceti probleme, tatal decedatului avea tot dreptul atat sa obtina certificatul de deces cat si ajutorul de deces care se acorda rudelor de gradul I care prezinta certificatul in original si chitante ca au suportat chelt.de inmormantare.Sotia supravietuitoare are dreptul la o pensie de urmas timp de 6 luni conf.art.87 Legea nr.263/2010(Legea pensiilor).
De ce nu ati lasat-o pe sotie sa se ocupe de cele de trebuinta? Sotia este cea care are nevoie de certificatul de deces, mai ales daca din casatorie au rezultat si copii. Tot ea este cea care va deschide succesiunea dupa sotul sau. La succesiune parintii nu intra daca din casatoria celor doi au rezultat copii. Daca dvs. v-ati oferit sa ajutati cu acordul sotiei, iar acum sotia decedatului s-a razgandit, aratati chitantele si cereti sa va restituie sotia suma de bani cheltuita de dvs. Daca nu, va ramane sa va adresati instantei care va fi in masura sa stabileasca cine are dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de deces/ajutor de deces ancapopescu166 ancapopescu166 Bună ziua oameni dragi! Mă confrunt cu 2 probleme destul de mari în familie! Un membru al familiei a decedat de curand. In ziua respectivă TATĂL ... (vezi toată discuția)
Certificat de deces/ajutor de deces. ancapopescu166 ancapopescu166 Bună ziua oameni dragi! Mă confrunt cu 2 probleme destul de mari în familie! Un membru al familiei a decedat de curand. In ziua respectivă TATĂL ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de inmormantare Ieftici Georgeta Ieftici Georgeta As avea si eu o problema , sotul meu a decedat pe data de 19 Martie 2010 , inregistrarea decesului la primarie a avut loc pe data de 22 Martie 2010 si ... (vezi toată discuția)