Unui prieten de-al meu i s-au furat din casa niste lucruri, hotii find minori (nu se stiau extraordinar de bine, nu stia ca sunt minori). Ni s-a spus ca faptul ca i-au smuls un lant de la gat incadreaza faptele la talharie. Ce se intampla mai departe? Ce pot sa pateasca minorii (cel mai bun caz/cel mai rau caz)?
Asupra celor care nu le stim varsta nu ne putem da cu parerea.
Cel de 17 ani va raspunde penal, astfel:
1) dacă nu a mai săvârşit anterior o infracţiune, cel mai probabil, se va dispune o măsura educativa neprivativa de libertate, care poate fi:
a) stagiul de formare civică;
b) supravegherea;
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;
d) asistarea zilnică
2) dacă a mai săvârşit anterior o infracţiune, se poate dispune o măsura educativa privativa de libertate, care poate fi:
a) internarea într-un centru educativ;
b) internarea într-un centru de detenţie.
Sunt mari sanse sa se dispuna ce am scris la pct. 1), insa depinde de imprejurari si circumstante si nu ne putem da cu parerea, insa posibilitatile sunt cele expuse mai sus.
Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.
Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ, sens în care se va dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice.
Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.
Furt de telefon
iisusvine
Buna seara. Sunt minor, un prieten de-al meu a furat un telefon si eu am picat complice fara sa stiu ca el a furat acel telefon, in fine, trecand peste sunt ... (vezi toată discuția)