avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminare sexuala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminare sexuala?

Buna seara, la actualul loc de munca femeile beneficiaza de zi libera pe 8 Martie plus un cadou din partea firmei (petrecere in club, cupon cadou, etc.). Poate fi asta considerata discriminare sexuala?
Mentionez ca inainte de aceasta initiativa HR-ul ne-a pus sa semnam o hartie pe motiv ca firma ne "informeaza" pe aceasta cale de avantajele pe care ni le ofera (printre care era mentionat si acest 8 Martie zi libera pentru femei). Deabea apoi am citit titlul hartiei respective: "Act aditional nr. 1234 la contractul individual de munca incheiat si inregistrat sub nr. 1234.....".
Este legal tot ce se intampla?
Multumesc frumos anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2016
avocadonet, utilizator
Cel mai recent răspuns: avocadonet , utilizator 20:03, 11 Septembrie 2016
Legea nu instituie o obligativitate de acordare de zile libere în datele de 1 martie, respectiv 8 martie pentru femeile angajate.

Acest lucru , pentru clarificare, poate face obiectul unei sesizari a CNCD - Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării
[ link extern ] /

Art 143 Codul Muncii:
Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

S-ar putea ca ziua de 8 martie sa fie stabilita prin CCM aplicabil unitatii drept zi libera si atunci acordarea acesteia s-a facut cu respectarea prevederii din CCM-Contractul Colectiv de Munca .
In acest caz s-ar pune intrebarea de ce sindicatul sau reprezentantul salariatilor nu a sesizat ca se produce o discriminare prin anumite clauze ,in momentul negocierilor?(si acordarea de tichete cadou doar angajatelor)

Codul Muncii defineste egalitatea de tratament,la art 5 astfel:

(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.

Parerea mea ca daca in CCM se gasesc astfel deprevederi acestea ar trebui atacate in insanta invocandu-se prevederea art 5(3)Codul Muncii...

Nu inteleg de ce nu toti angajatii primec tichete cadaou de 8 martie?Legea nu interzice,doar ca in aceasta situatie,discriminareaeste produsa de catre Codul Fiscal care nu impoziteaza aceste tichete cu 16%pana la suma de 150lei daca se acorda femeilor de 8 martie dar le impoziteaza pt restul angajatilor barbati daca se acorda cu acest prilej :)
Multumesc frumos pentru raspunsurile complete si argumentate, o sa iau legatura cu reprezentantul salariatilor pentru lamuriri vizavi de aceasta situatie.
Inca o data multumesc! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa stromelectro stromelectro daca o societate hotaraste sa acorde bonuri de masa salariatilor, are dreptul sa selecteze persoanele care vor primi sau nu bonuri de masa? (vezi toată discuția)
Salariul de incadrare Gentleman 79 Gentleman 79 Buna seara, am o nelămurire în legătură cu salariul de încadrare la firma care lucrez suntem 8 șefi de secție și salariul mărit il au doar 6 din noi. ... (vezi toată discuția)
Discriminare locul de munca. Marius Bote Marius Bote Articolul 5: Principiul nediscriminarii din Codul Muncii. ↳ TITLUL I: Dispozitii generale ↳ CAPITOLUL II: Principii fundamentale (1) In ... (vezi toată discuția)