avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire
Discuție deschisă în Executare silită

poprire

buna ziua
As dori sa stiu de ce in cazul unei executari silite executorul poate bloca toate conturile datornicului desi legea prevede faptul ca suma de bani de care dispune la momentul executarii trebuie sa asigure si cele necesare traiului?
Cel mai recent răspuns: manuelavioreanu , utilizator 17:48, 11 Septembrie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sumele de bani care sunt neurmăribile așa cum este reglementat de lege prin ART. 728 din Noul Cod de Procedură Civilă, le puteți ridica pentru subzistența curentă de la casieria băncii.
Mergeți la bancă și solicitați aplicarea ART. 728 din NCPC, FACEȚI CHIAR și cerere scrisă dacă e cazul, sau vă solicită, cererea verbală sau scrisă o adresați directorului băncii dacă angajații de la casierie nu au curaj, dar problema se rezolva, pentru că legea e foarte clară, iar unde-i lege nu-i tocmeală.
CARDURILE VĂ VOR RĂMÂNE MEREU BLOCATE, până veți scăpa de executarea silită.

Eventual scoateți la imprimanta următorul art. de lege și arătați-l celor de la bancă, și foarte important, banca are angajat jurist la fiecare sucursală județeană.

ART. 728 din NOUL COD de PROCEDURĂ CIVILĂ;
Bunurile mobile care nu se pot urmări - Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.

(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 şi următoarele.

(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorie.
Multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pensie alimentara bia24 bia24 banca poate pune propire pe pensia alimentara a copilului? (vezi toată discuția)
Poprire racherucristina racherucristina buna ziua,puteti sa.mi spuneti care este procentajul maxim pe care se poate face poprire salariala in contextul in care sunt datorii la mai multe ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu SlabuSorinaMioara SlabuSorinaMioara In ce procent din salariu se poate aplica poprirea? (vezi toată discuția)