avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca am avut contract pe perioada determinata pe 3 luni adica 03.06.2016-02.09.2016,iar pe 02.09.2016 am primit act aditional pana pe data de 31.12.2017, iar eu astazi 12.09.2016 vreau sa imi dau demisia trebuie sa stau in preaviz 20 de zile lucratoare? Pot beneficia de concediu de odihna cat sunt in preaviz? Si cum se calculeaza concediul de odihna pentru o perioada de 3 luni si 16 zile lucratoare.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:13, 12 Septembrie 2016
Depinde ce este scris in CIM. Daca in CIM este prevazuta o perioada de proba, iar data cu care doriti incetarea activitatii este cuprinsa in acea perioada de proba, este suficienta doar o notificare din partea dvs. ca incetati activitatea in cadrul perioadei de proba, fara nici-o motivare, in comformitate cu art. 31 ( 3 ) din Codul Muncii.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2016
LIVIU NISTEA, utilizator
1Art.31 alin.3 C.mun. nu mai este aplicabil.... durata perioadei de proba a fost de 15 zile lucrătoare, potrivit art.85 lit.b C.mun.

2. Asadar, fie solicitati incetarea raportului de munca prin demisie - art.81 C.mun., fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

Demisia poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

Daca v-ati dat demisia si este cu preaviz, atunci incetarea c.i.m. va avea loc la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

4.Nu sunteti obligat sa stati in preaviz , insa absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

5. Intrucat termenul de preaviz in cazul demisiei este prevazut de lege in favoarea angajatorului, acesta poate renunta la beneficiul lui, ceea ce conduce la incetarea contractului de munca la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

6. Art.81 alin. (5) C.mun. : Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Art.144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.


Prin urmare, este posibil ca in perioada de preaviz sa va luati concediu de odihna.

CO nu prelungeste durata preavizului , astfel incat la expirarea perioadei de preaviz raportul de munca va inceta.

Daca va luati CO in timpul preavizului, atunci veti primi indemnizatia aferenta acestuia si nu salariu.

Daca nu va luati CO in timpul preavizului , atunci veti primi salariul , iar la incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate se vor compensa in bani, conform art.146 alin.3 C.mun.
VaduvaL a scris:

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca am avut contract pe perioada determinata pe 3 luni adica 03.06.2016-02.09.2016,iar pe 02.09.2016 am primit act aditional pana pe data de 31.12.2017, iar eu astazi 12.09.2016 vreau sa imi dau demisia trebuie sa stau in preaviz 20 de zile lucratoare? Pot beneficia de concediu de odihna cat sunt in preaviz? Si cum se calculeaza concediul de odihna pentru o perioada de 3 luni si 16 zile lucratoare.Multumesc


1. .Ati semnat actul aditional de prelungire,se considera ca contractul dvs curge in continuare,cu toate drepturile si obligatiile stabilite initial,mai putin executarea unei noi perioade de proba, fiind vorba depre acelasi contract de munca ,prelungit prin act aditional si acelasi loc de munca ,nu mai opereaza o noua perioada de proba.
Asadar, daca doriti incetarea contractului prin demisie,trebuie sa executati perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare,exceptand situatia in care angajatotul va renunta total sau in parte la preaviz ,fie in cazul in care acesta nu si-a indeplinit obligatiile contractuale

2. Da,puteti efectua c.o. in perioada de preaviz Daca nu soliciti efectuarea concediului de odihna in perioada de preaviz, angajatorul are obligatia ca la incetarea contractului de munca sa va compenseze in bani concediul de odihna neefectuat.

3.Pt calculul corect al nr de zile de co de care beneficiati ,ar trebui sa stim si durata efectiva a concediului de odihna anual din contractul dv individual de munca.

Durata minima a concediului de odihna anual reglementat de Codul Muncii este de 20 de zile lucratoare. Daca presupunem ca in cim ul dv aveti stipulat 20 de zile lucratoare anual de co ,atunci pt cele 3 luni lucrate veti beneficia de (20/12)X3=5 zile de concediu odihna
Atentie ca si pentru perioada de preaviz se calculeaza CO ... prin urmare, perioada luata in calcul este 03,06.2016 - 12.09.2016 plus termenul de preaviz, daca vorbim despre o demisie cu preaviz

sau

perioada luata in calcul este 03.06.2016 - 12.09.2016 fara termenul de preaviz, daca vorbim despre o demisie fara preaviz ... din calculul meu reiese, 6 zile de CO.


Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
5zile de co sunt calculate pt 3 luni lucrate!(3:12)x20

Daca insa transformam lunile in zile calendaristice si avand in vedere ca in perioada 3iunie- 12 septembrie sunt 102 zile calendaristice ,iar in perioada 2iunie -10 octombrie (cat se intinde preavizul)sunt un total de 130 zile calendaristice,anul avand 365 zile,atunci calculul corect si real ,cu termen de preaviz arata in felul urmator: (130:365)x20=7zile co

Alte discuții în legătură

Demisie in timpul c.o zimbrul60 zimbrul60 Sunt in concediu si as vrea sa stiu daca in timpul derularii C.O,pot sa-mi depun demisia,ori cu acordul partilor sau cu preaviz. In cazul in care este cu ... (vezi toată discuția)
in perioada de preaviz salariatii pot efectua concediu de odihna avramflorin avramflorin Buna ziua, Am urmatoarea intrebare : Care este legea si articolul de lege ce prevede faptul ca pe perioada de preaviz se poate efectua zile de concediu . ... (vezi toată discuția)
Prelungire preaviz ancarapan ancarapan Fiind angajata pe perioada determinata,vreau sa imi dau demisia inainte de expirarea contractului.In perioada de preaviz am prevazut si restul de concediu de ... (vezi toată discuția)